Парите ще дойдат главно под формата на заем от ЕИБ

...
Парите ще дойдат главно под формата на заем от ЕИБ
Коментари Харесай

София обяви мегатърг за 200 млн. лв. за поддръжка на улици и нови тротоари

Парите ще дойдат основно под формата на заем от Европейска инвестиционна банка и ще се усвояват през рамкови контракти за период четири години. Притеснението още веднъж е в качеството, въпреки и да са обещани нови правила и стандарти. Ремонтите ще стартират най-рано напролет на 2023 година и съставляват най-мащабният план в границите на този мандат.
Една година преди края на мандата Столичната община реши да задвижи Обещанието е за 700 хиляди кв.м тротоари, което е повече от направеното през последните дванадесет години (или за четирите мандата на Йорданка Фандъкова досега). Липсата на естествена, в случай че не качествена, инфраструктура в най-богатия град в страната е осезаема - разрушените бордюри и дупки по тротоарите са нормален пейзаж в западните и северните квартали, а в " новите " такива на изток пък изобщо няма такива.

Именно това цели да " поправи " и новата стратегия, като по всичко проличава, че тя ще е най-големият план на ръководещите от ГЕРБ за този мандат, който ще стартира преди изборите идната година. Столичната община е оповестила в края на предходната седмица. Средствата ще се усвояват през рамковите контракти за поддръжка на улици в период четири години. Разликата е, че са добавени и новите действия: създаване на тротоари, поправки при спешни обстановки, превантивна поддръжка и други.

Притесненията остават в качественото осъществяване, защото ремонтите през последните години в София демонстрираха неприятен образец и мислене " на парче ". Сега по-голям превес още веднъж има цената, която ще предложат кандидатствалите компании. Това значи, че тези с по-изгодна оферта ще бъдат с преимущество. Дори има и особено изискване: участници, предложили цена, по-висока от пределните стойности на съответните типове действия, ще бъдат отстранени.
Реклама По-скъпо и със заем
От Столичната община на стойност 100 млн. лева Той ще се изплаща през идващите двадесет години, а общината ще отдели към 20 млн. лева от бюджета си, обясниха кметът Йорданка Фандъкова и ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев. На няколко пъти обаче беше повторено, че се чака и индексация поради високите цени на строителните материали.
Вече има нови условия по разпоредба, съгласно които всички плочки, всички колчета, които ще се сложат отсега нататък, уширения, линии, улично осветяване ще се вършат по един пример Фотограф: Цветелина Белутова
Това евентуално е и част от повода сумата да набъбне до 200 млн. лева Другата е, че са включени и " нормалните " действия за поддръжка на улици - Ако общината избере реализатори по новата поръчка относително бързо и няма обжалвания, дейностите могат да стартират още идната пролет или таман преди локалните избори.

В обсега на поръчката се включва настоящ ремонт и поддържане на пътните настилки и тротоарите на всички улици от общинската и републиканска пътна мрежа, за което има подписано съглашение сред Столичната община и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Тук попадат и мостове, пасарелки, надлези, водостоци, пешеходни подлези, тунели и пътни възли, както и всички такъми към тях. " Новостта " е превантивното и настоящо поддържане на тротоари, както и тяхното създаване и планиране, където е належащо, ремонт при спешни обстановки. Всички данни за направените поправки пък ще влизат в програмата за база данни на Столичната община.
Реклама Седем позиции за 24-те региона
Поръчката е разграничена на седем позиции, всяка от които включва по три или четири столични региона. Първата е за региони " Витоша ", " Лозенец " и " Триадица " против 30 млн. лева, където има най-голяма потребност от създаване на тротоари. Втората - " Банкя ", " Красна поляна ", " Красно село " и " Овча купел ", е за 28 млн. лева, третата - за " Връбница ", " Възраждане ", " Илинден " и " Люлин ", против 30.5 млн. лева, за региони " Надежда ", " Нови Искър " и " Сердика " - 36.8 млн. лева, петата е за " Кремиковци ", " Оборище " и " Подуяне " против 24 млн. лева, идната за " Изгрев ", " Искър ", " Слатина " и " Средец " за 30.8 млн. лева, и седмата за Младост ", " Панчарево ", " Студентски " за 29 млн. лева
Сега ще се ремонтират и построяват в пъти повече тротоари, в сравнение с през последните години Фотограф: Капитал Източник: Столична община, ЗДОИ
Превантивното поддържане включва затваряне на пукнатини по пътната настилка, правене на повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени неравности и други, а настоящото: ремонт на обособени опустошения по пътното платно - дупки, пукнатини, проваляне, обрушени ръбове, запълване на фуги и други Към построяването на тротоари изненадващо е включен и ремонт и рекордиране на кабелни шахти (вкл. стени и опори, замяна на капаци). Това е значимо поради размитата отговорност за това кой и с какво дава отговор за подземната инфраструктура. през 2021 година

За построяването на нова настилка ще се употребява слой от компактен асфалтобетон, унипаваж или бетонови плочи и други. Включени са и спешни поправки (например пропадане) - до 24 часа след случването им.
Нови правила, познати критерии
изясни, че програмата за тротоарите планува спомагателни механизми за надзор и качество - отчитане на всеки три месеца в съвета, както и цифрови карти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР