Парите от Сребърния фонд не са използвани за финансиране на

...
Парите от Сребърния фонд не са използвани за финансиране на
Коментари Харесай

Ананиев в НС: Проверявали са ме и не намериха кюлчета, не съм пипал Сребърния фонд


Парите от Сребърния фонд не са употребявани за финансиране на разноски на държавното управление и са в обособена сметка в границите на фискалния запас, заяви от парламентарната естрада министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев , представен от БНР.

Към днешна дата във фискалния запас има 8 милиарда и 500 милиона лв.. Ананиев отговори на въпрос на народен представител от партия " ИТН " в границите на питанията към него по първата точка от чуването му в 45-то Народно заседание.

Много пъти сме проверявани и до момента не са откривани нито скелети, нито кюлчета, съобщи Ананиев в отговор на народен представител от " Изправи се! Мутри вън! ", откакто бе разгласен, че стопяването на фискалния запас е поради харчовете на премиера преди изборите.

Ананиев даде пояснение за размера на запаса, където в обособена сметка е и Сребърният фонд. В тази обособена сметка има 3,3 милиарда лв. и те са непокътнати, разгласи министърът в оставка.

" Не сме си разрешили от основаването на фонда една стотинка да бъде взета от този фонд и да се финансират други разноски от държавния бюджет. Всичко останало са средства, които краткотрайно могат да бъдат употребявани за покриване на разноски от бюджета ", сподели Ананиев.

Той обърна внимание, че общата сума във фискалния запас варира на дневна база, защото при започване на всеки месец се вършат огромни заплащания, а в края постъпват средства във фиска. Към края на март дефицитът надвишава 600 милиона лв., само че месец по-късно салдото ще бъде покрай салдото, увери Ананиев.

" Към края на месец април бюджетът ще бъде непосредствен до уравновесения бюджет. Според мен въз основата на днешните калкулации и разбори дефицитът може да се движи от минус 100 милиона лв., като недостиг, до плюс 100 милиона остатък.

Социалните заплащания до края на годината са обезпечени, сподели Ананиев.

Ако няма внезапно утежняване на обстановката с пандемията, актуализация на бюджета няма да се наложи, счита той.

До момента е изтеглен дълг от 800 милиона лв., като решението да не се емитира огромна емисия облигации на интернационалните пазари е " от почитание към идващите ръководещи ", добави министърът в оставка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР