Парите от Фонда на фондовете ще отиват при кредитополучатели само

...
Парите от Фонда на фондовете ще отиват при кредитополучатели само
Коментари Харесай

Пари от Фонда на фондовете ще има само през банки

Парите от Фонда на фондовете ще отиват при кредитополучатели единствено през банките и капиталовите медиатори, изясни тази заран пред бТВ финансистът Емил Хърсев.

Новото е единствено това, че се деблокира относително огромен запас и се дават по-големи гаранции, посочи той. При всички положения бизнесът ще се възползва от тези условия, твърди Хърсев.

Капиталова поддръжка, по този начин, както бяха рефинансирани банките, от страна на страната, обаче няма, сподели Емил Хърсев. Това обаче можело да стане в обозримо бъдеще в на практика всички браншове, да вземем за пример в туризма.

„ Новото е, че се деблокира един относително по-голям запас, обезпечават се спомагателни гаранции. Идеята е, че с тези 170 милиона лв. нови гаранции за банките ще се индуцира една доста по-голяма кредитна маса “, разяснява пред бТВ финансистът Емил Хърсев.

По думите му обаче липсват финансови принадлежности и това се случва на всички места в Европа, освен у нас. „ Държавата заобикаля риска и отговорността за положението на тази рецесия и го трансферира върху бизнеса, с което прави мечешка услуга. Никога не е късно тези принадлежности да се приложат в бъдеще “, сподели Хърсев.

Повечето български компании са устойчиви на рецесии и малко от тях ще са в кома, предвижда Хърсев.

400 милиона лв. ще активизира Фондът на фондове, който работи към Министерството на финансите, за битка с рецесията.

Предвижда се Фондът да даде банкови гаранции за 170 милиона лв.. С тях комерсиалните банки ще могат да провиснал нови заеми в размер до 850 милиона лв. в границите на актуалната година, които да послужат най-вече за оборотни средства под формата на дълготрайни заеми до 10 години.

Малкият започващ бизнес, обиден от пандемията, ще може да получи до 50 хиляди лв. заем при облекчени условия и по-ниски лихви. Предвиденият запас за тази мярка е 24 милиона лв., само че има опция да бъде повишен.

Фондът на фондовете предлага на бизнеса безлихвено или разсрочено кредитиране
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР