Пари в държавата има, просто трябва да се харчат умно“,

...
Пари в държавата има, просто трябва да се харчат умно“,
Коментари Харесай

Милен Велчев: Пари в държавата има, просто трябва да се харчат умно

„ Пари в страната има, просто би трябвало да се харчат мъдро “, сподели някогашният финансов министър Милен Велчев. Той и Любослав Костов от КНСБ считат, че не би следвало служебният кабинет да  дефинира финансовата политиката за идната година.

Двамата, дружно с финансита професор Гарабед Минасян разясниха решението на служебния кабинет да не внесе проектобюджет за 2023 г. 

„ Това е най-хубавият ход, който можеше да направи Министерски съвет, тъй като доста хора осъзнаха, че в изискванията на липса на ръководещо болшинство, в навечерието на хипотетичен избори, щеше да настъпи такава „ ваканария “ по време на приемането на бюджета, че не е ясно с какъв бюджет щяхме да осъмнем в навечерието на идната година “, каза Милен Велчев, някогашен министър на финансите. 

„ Не може министърката на място в Народното събрание на своя лична глава внезапно да реши да промени нещата. Видимо е, че те са били премислени нещата авансово. Това е нещо като длъжностен бюджет на служебно държавно управление, изпълнено за служебна консумация “, сподели проф. Гарабед Минасян, финансист и някогашен член на УС на Българска народна банка.

Финансовият министър Росица Велкова предложи да се удължи срокът на деяние на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца идната година.

„ Бюджетът е под напрежение, само че при всички случаи не е този апокалипсис, който се показва. Въпрос на политическа воля и въпрос на това да оценим параметрите “, смята Любослав Костов, основен икономист на КНСБ. 

Според него обаче, в случай че няма нов бюджет за 2023 година, няма да има нито обезщетения за битовите и небитовите консуматори, нито растеж на минималната заплата. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР