Парапланерист, кацнал на едно дърво до Манастирска река край Сопот,

...
Парапланерист, кацнал на едно дърво до Манастирска река край Сопот,
Коментари Харесай

Три часа спасяваха парапланерист, кацнал на една липа

Парапланерист, кацнал на едно дърво до Манастирска река край Сопот, подвигна на крайник планинските спасители от града. В неделя вечерта в продължение на три часа шестимата мъже организираха блестяща акция по избавяне на 26-годишния юноша от високото дърво.

Екшънът почнал на същия ден следобяд. Тогава парапланеристът, който вземал първи уроци по рисковия спорт, полетял самичък от стартовата площадка на втора станция на лифта. Много скоро обаче изгубил надзор над парапланера и кацнал на дърво край Манастирска река. Липата, която го подслонила е висока 18-20 метра, наклонена към реката, а парапланеристът уцелил тъкмо тази част на короната, която виси рисково. Липата е нежно дърво и клонът, на който той се подпрял, можел всеки миг да се счупи.

Получихме сигнала много по-късно след „ приземяването ” на младежа, описа началникът на избавителния отряд в Сопот Цвятко Цветков. Позвъниха ни в 17.20 часа. Четиридесет минути по-късно аз и още петима сътрудници бяхме на мястото, изцяло екипирани и започнахме акцията на място.

В продължение на три часа планинските спасители разпъвали въжета, закопчавали и откопчавали карабинери, с цел да създадат измъкването на младежа от короната на липата безвредно. Те повтаряли някои от придвижванията по няколко пъти, до момента в който се получи мечтаното обезпечаване.
Всеки от нас работеше с една ръка, с другата се държеше за дървото или за въже, изясни Цветков.

Спасителната акция била по мрачно, единствената светлина идвала от челниците на главите им.

В края на краищата към 21.30 часа спасителите измъкнали от рисковата клопка младежа незасегнат, без нито една драскотина по него.

Парапланеристът, кацнал на липата, е от Йордания, само че е от български генезис и приказва майчиния си език чудесно. Той дошъл в Сопот да се учи да лети с парапланер. Уроците му били планувани за няколко дни. Вчера бил шестия му урок, който надали ще не помни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР