Парамедици искат ново оборудване. Това искане направиха Съюзът на парамедиците.

...
Парамедици искат ново оборудване. Това искане направиха Съюзът на парамедиците.
Коментари Харесай

Парамедици искат ново оборудване

Парамедици желаят ново съоръжение. Това искане направиха Съюзът на парамедиците. Целта е да има техника за носене на пациенти.

Стойността му не е огромна, а изгодата, която ще донесе, ще бъде огромна както за медиците, по този начин и за пациентите.

„ Били сме очевидци, по какъв начин при произшествия сътрудниците търсят близки и съседи, които да оказват помощ при повдигане и преместване на тежкоболен, който не може да стигне самичък до колата за спешна помощ. Чувстваш се безпомощен, когато няма кой да помогне, молила съм минувачи, които са ми отказвали. Въпросът „ кой да носи пациента “ е доста настоящ в последните дни, само че за жалост мненията са поляризирани и разделят съсловието в незабавната помощ, вместо да го обединят “, разяснява ръководителят на Съюза на парамедиците Ива Пехливанска.

В обстановки, когато не бъдат открити близки и познати, незабавните медици търсят подпомагане от други служби, а по този начин се губи скъпо за пациента време.

Съгласно стандарта по незабавна медицина, преместването на незабавен пациент е несъмнено като съществена професионална подготвеност. С наличното съоръжение в колата за спешна помощ обаче е мъчно, а от време на време невероятно да бъде вдигнат имобилен и тежък човек. Особено в случай че медицинският екип е от дами, или от по-възрастни медици.

„ По света от дълго време съществуват решения, с които даже слаби дами могат да вдигнат пациент, който тежи и над 100 кг. При това щадящо за здравето както на пациента, по този начин и на медика, който го подвига “, добави Ива Пехливанска.

Защото когато се търси помощ от близки и родственици, които не са подготвени, повдигането може да навреди на пациента, вместо да му помогне, питат от организацията.

Сред тези съоръжения са да вземем за пример другите типове носилки, които се подпъхват под пациента, евакуационни столове. Става дума и за специфични жилетки с 24 или 32 дръжки, портативни рампи и въздушни възглавници.

Те се слагат под болния, надуват се с компресор, той се повдига до нужната височина и елементарно може да бъде изместен. Цените не са високи и е редно във всеки град да има най-малко една кола за спешна помощ, която разполага с цялостен набор от такова съоръжение, счита Съюзът на парамедиците.

Изчисленията демонстрират, че един сходен набор би коствал не повече от 10-12  000 лв.. Той би повишил в пъти успеваемостта на незабавната помощ и удовлетвореността на пациентите.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР