Парализиран мъж е успял да ходи, просто мислейки за това,

...
Парализиран мъж е успял да ходи, просто мислейки за това,
Коментари Харесай

Мозъчни импланти помогнаха на парализиран човек да проходи отново

Парализиран мъж е съумял да върви, просто мислейки за това , с помощта на електронни мозъчни импланти, които, споделя той, са трансформирали живота му.

Герт-Ян Оскам, 40-годишен холандец, бил неподвижен след случай с велосипед преди 12 години.

Електронните импланти безжично предават мислите му към краката и стъпалата посредством втори имплант на гръбнака му.

Системата към момента е в пробен стадий, само че водеща благотворителна организация за гръбначни болести в Обединеното кралство я назова " доста окуражаваща ".

„ Чувствам се като малко дете, което се учи да върви “, сподели Оскам. Той към този момент може да стои и даже да се изкачва по стълби.

" I feel like a toddler "

How brain implants are allowing a paralysed man to walk again just by thinking about it
— BBC Breaking News (@BBCBreaking)
„ Беше дълго пътешестване, само че в този момент мога да се изправя и да изпия една бира с другар. Това е наслаждение, което доста хора не осъзнават. “

Разработката, оповестена в списание Nature, е ръководена от швейцарски откриватели. Професор Джоселин Блох от университета в Лозана е неврохирургът, направил деликатната интервенция за слагане на имплантите и той акцентира, че системата към момента е в етап на главно проучване и ще минат доста години преди технологията да стане налична за парализираните пациенти.

Но сега задачата на екипа е да го извадят от лабораторията и да го пренесат в клиниките допустимо най-скоро.

„ Важното за нас е не просто да имаме научно проучване, а в последна сметка да дадем достъп до откритието ни на повече хора с увреждания на гръбначния мозък, които са привикнали да чуват от лекарите, че би трябвало да свикнат с обстоятелството, че в никакъв случай повече няма да се движат. "

Харви Сихота е основен изпълнителен шеф на английската благотворителна организация Spinal Research, която не е взела участие в проучването. Той сподели, че макар че би трябвало да се измине дълъг път, преди технологията да стане общодостъпна, той разказа откритието като „ доста обнадеждаващо “.

„ Въпреки че има още доста за възстановяване в тези технологии, това е още една вълнуваща стъпка напред в невротехнологиите и тяхната роля за възобновяване на функционалността и независимостта на хората с увреждания на гръбначния мозък “.

" Now I can stand up and have a beer with my friend "

Brain implants allow paralysed man to walk again
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Операцията за възобновяване на придвижването на Герт-Ян била осъществена през юли 2021 година Проф. Блок изрязал две кръгли дупки от всяка страна на черепа му, с диаметър 5 см, над областите на мозъка, участващи в управлението на придвижването. След това сложила два импланта с формата на диск, които безжично предават мозъчните сигнали или желанията на Герт-Ян, към два датчика, прикрепени към шлем на главата му.

Швейцарският екип създал логаритъма, който превежда тези сигнали в указания за придвижване на мускулите на краката и ходилата посредством втори имплант, подложен към гръбначния мозък на Герт-Ян, който проф. Блок прикрепила към нервните окончания, свързани с ходенето.

Изследователите открили, че след няколко седмици образование той съумял да стои и да върви благодарение на проходилка . Движението му е постепенно, само че безпрепятствено, съгласно проф. Грегоар Куртин от École Polytechnique Fédérale в Лозана (EPFL), който управлява плана.

„ Да го видиш да върви толкоз естествено е извънредно вълнуващо “, сподели той. „ Това е смяна на парадигмата “.

Мозъчните импланти се основават на по-ранната работа на проф. Кортин, когато бил употребен единствено гръбначният имплант за възобновяване на придвижването. Гръбначният имплант усилва слабите сигнали от мозъка към повредената част на гръбначния дирек и се усилва в допълнение от авансово програмирани сигнали от компютър.

През 2018 година Дейвид М'Зи стана първият пациент, на който сполучливо бил подложен гръбначен имплант. Резултатите били толкоз положителни, че той съумял да има бебе със брачната половинка си, нещо, което не било допустимо преди.

Миналата с помощта на същата технология Мишел Рокати стана първият човек с изцяло пресечен гръбначен дирек, който върви още веднъж.

Brain implants help paralysed man to walk again
A paralysed man has been able to walk simply by thinking about it thanks to electronic brain implants, a medical first he says has changed his life. Gert-Jan Oskam, a 40-year-old Dutch man, was paralysed
— hotgossipnewz (@hotgosipnewz)
И двамата са имали голяма изгода от технологията, само че придвижването им при вървене е авансово програмирано и наподобява роботизирано. Също по този начин би трябвало да поддържат придвижвания си в крайник с компютъра и да спрат и нулират, в случай че излязат от синхрон.

Герт-Ян имал само гръбначния имплант, преди да има и мозъчен. Той споделя, че в този момент има доста по-голям надзор над тялото си .

„ Преди усещах, че системата ме управлява, само че в този момент аз я управлявам “. Нито предходните, нито новите системи могат да се употребяват непрекъснато. Те са обемисти и към момента са в пробен стадий.

Пациентите могат да ги употребяват за към час няколко пъти седмично като част от тяхното възобновяване. Актът на вървене тренира мускулите им и възвръща до известна степен придвижването , което допуска, че повредените нерви могат да порастват още веднъж.

Крайната цел е технологията да бъде миниатюризирана. Компанията Onward Medical на проф. Кортин прави усъвършенствания, с цел да комерсиализира откритието, тъй че да може да се употребява в ежедневния живот на повече хора.

„ Герт-Ян получи импланта 10 години след злополуката, която е претърпял. Представете си какво ще стане, когато използван технологията единствено няколко седмици след пострадването. Потенциалът за възобновяване е голям “, сподели проф. Кортин.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР