Папа Франциск започва днес на тридневна визита в Унгария, където

...
Папа Франциск започва днес на тридневна визита в Унгария, където
Коментари Харесай

Войната в Украйна и миграцията ще са във фокуса на визитата на папата в Унгария

Папа Франциск стартира през днешния ден на тридневна аудиенция в Унгария, където войната в Украйна, миграцията и християнските корени на Европа се чака да бъдат във фокуса на неговите обществени прояви и диалози на четири очи с унгарския министър председател националист Виктор Орбан.

Папата отива в Унгария, с цел да извърши обещанието си за публична аудиенция, откакто неговото отблъскване там единствено за седем часа, с цел да закрие църковен събор в Будапеща през 2021 година на път за Словакия, накара доста унгарци да се почувстват подценени.

Това ще бъде първото му пътешестване, с бронхит през март.

Макар главната цел на папа Франциск да е да се срещне с унгарските католици, той призна в неделя, че дневният ред на визитата му ще бъде повлиян от настоящите събития.

" Това ще бъде също пътешестване в центъра на Европа, която продължава да бъде разтърсвана от студените ветрове на войната, откакто преселението на толкоз доста хора изкара на дневен ред неотложни филантропични въпроси ", сподели папата.

Орбан сподели, че Унгария и Ватиканът са единствените две европейски страни, които могат да бъдат разказани като " застъпващи се за мира " във връзка с спора в Украйна. Както 59-годишният Орбан, по този начин и 86-годишният папа Франциск приканиха за преустановяване на огъня и за договаряния за слагане, а Светият отец прикани Украйна да бъде отворена към концепцията за разговор с " агресора " Русия - нещо, което към този момент Киев отхвърля. Унгария, която поддържа суверенитета на Украйна, само че към момента поддържа постоянни стопански връзки с Русия, отхвърли да изпрати оръжия на Киев. И въпреки папата постоянно да е призовавал за обща възбрана за трафика на оръжие и понижаване на производството на оръжия, той сподели също, че изпращането на оръжия на Украйна е морално задоволително, в случай че те се употребяват само за самоотбрана.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година милиони избягаха през Унгария и се откриха в други страни. Близо 35 хиляди от тях аплайваха за статут за краткотрайна протекция.

 Папата позволи за първи път на дами да гласоподават на църковен синод Папата позволи за първи път на дами да гласоподават на църковен синод

Орбан и папа Франциск са на диаметрално противоположни позиции за това по какъв начин да се подходи към и Африка, както и за ролята на Европейския съюз, с който Унгария има редица различия.

Светият отец счита, че бягащите от бедността мигранти би трябвало да бъдат добре признати и интегрирани, тъй като могат културно да обогатят приемащите ги страни и да влеят свежа сила в страните от Европа, чието население понижава. Той счита, че въпреки страните да имат правото да пазят своите граници, мигрантите би трябвало да бъдат преразпределяни в целия Европейски Съюз.

Орбан не желае да допусне Унгария да се трансформира в " имигрантска страна ", каквито по думите му са станали други страни в Европа. Когато Орбан се срещна с папата през 2021 година, той сподели, че го е помолил " да не допусне християнска Унгария " да загине. Тогава подарък, който не се нуждаеше от коментар: копие на писмо, което унгарският крал Бела Четвърти е изпратил през XIII век на папа Инокентий Четвърти, молейки го за помощ в битката против татарите.
" Орбан възприема себе си като бранител на християнството и търси връзка с папата ", сподели свещеник Чаба Торок, който управлява енория в град Естергом - историческото средище на католицизма в Унгария. Торок е и прессекретар на Унгарската конгрегация на католическите епископи.

Торок, който приказва пред публицисти от Ватикана по видеоконферентна връзка предходната седмица, сподели, че маджарски представители желаят Светият отец да посети и други елементи на страната, само че са били помолени да лимитират деянията до Будапеща " заради здравословното положение на папа Франциск ".

Папата се придвижва с бастун и инвалидна количка поради проблем с колената.

(БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР