Папа Франциск разкри, че малко след като е бил избран

...
Папа Франциск разкри, че малко след като е бил избран
Коментари Харесай

Папа Франциск носил оставката в джоба си

Папа Франциск разкри, че малко откакто е бил определен за понтифик през 2013 година, е написал писмо със своята оставка , ако медицински проблеми му попречат да извършва отговорностите си, заяви АП.

Говорейки пред испанския вестник ABC, Франциск сподели, че е дал бележката на кардинал Тарчизио Бертоне, който тогава е бил държавен секретар на Ватикана. Понтификът добави, че допуска, че прелатът, който сега извършва тази роля на Ватикански № 2, кардинал Пиетро Паролин, към този момент разполага с писменото напътствие.

Франциск, който в събота навърши 86 години, през 2021 година се подложи на интервенция за премахване на притеснение на червата и е вцепенен от болки в коленете, поради които в продължение на месеци употребява инвалидна количка. Напоследък той все по-често употребява бастун вместо инвалидна количка, с цел да се придвижва на публични места.

Запитан какво ще се случи, в случай че здравословни проблеми или акцидент ненадейно създадат папата некадърен да прави работата си, и дали би трябвало да има предписание за такива случаи, Франциск отговори: " На процедура към този момент има такова предписание ".

" Вече съм подписал своята оставка ", разкри Франциск, като означи, че го е направил още при започване на папството .

" Подписах го и споделих: " Ако по медицински аргументи или по какъвто и да е различен метод се стигне до утежняване на положението ми, ето моята оставка. Ето ви я ", сподели той, визирайки кардинал Бертоне, който се отдръпна от поста държавен секретар през октомври 2013 година, в първите месеци от папството на Франциск.

Понтификът се пошегува, че в този момент, откакто е разкрил съществуването на бележката за оставката си, " някой ще се затича към Бертоне с думите: " Дай ми това листче ".

Франциск сподели, че е сигурен, че Бертоне ще съобщи писмото на сегашния държавен секретар Паролин.

В предходни изявления Франциск е приветствал решението на своя предходник папа Бенедикт XVI да подаде оставка, тъй като е считал, че заради напредналата си възраст няма да може да извършва най-добре отговорностите си. Бенедикт, който живее в манастир на територията на Ватикана, беше първият понтифик, подал оставка от 600 години насам, а отдръпването му проправи пътя за избирането на Франциск за първия папа от Южна Америка .

В изявлението Франциск омаловажи предизвикването си за подвижност, като сподели: " Човек ръководи с главата, а не с краката си ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР