Папа Франциск отслужи меса за беатификация на папа Йоан Павел

...
Папа Франциск отслужи меса за беатификация на папа Йоан Павел
Коментари Харесай

Папа Франциск отслужи литургия за беатификация на папа Йоан Павел Първи

Папа Франциск отслужи меса за беатификация на папа Йоан Павел Първи, който е бил отпред на Ватикана единствено за 33 дни ипочина през 1978 година, съобщи Франс прес.

Няколко хиляди богомолци, измежду които и италианският президент Серджо Матарела, макар дъжда и гръмотевиците, пристигнаха на площад " Свети Петър " за месата за беатификация - стадий, предхождащ канонизацията на Йоан Павел Първи и оповестяването му за светец.

" Със своята усмивка папа Лучани (както е същинското име на Йоан Павел Първи) съумя да съобщи на хората божията добрина. Хубаво е Църквата да има едно радостно, ведро и усмихнато лице, да наподобява постоянно отворена, че не втвърдява сърцата, че не се оплаква и не храни мъка, че не се гневи и не е нетолерантна, че не питае носталгия към предишното ", съобщи през днешния ден папа Франциск, представен от Българска телеграфна агенция.

Йоан Павел Първи, прочут като Усмихнатия папа, беше и последният италиански папа. Истинското му име беше Албино Лучани. Той беше известен и непосредствен до народа и наследи папа Йоан Шести през август 1978 година, на 65 години, само че умря след 33 дни от инфаркт.

Роден през 1912 г в Северна Италия в работническо семейство, Лучани е лекар по теология и е бил отпред на Венецианската патриаршия, преди да стане кардинал през 1973 година Възприеман беше като човек на консенсуса и съумя да наложи собствен доста персонален жанр на задължението да бъде папа. Той отбрани опълчването на Църквата на абортите и на противозачатъчните средства, само че стартира вътрешна промяна. Много сензитивен по въпроса за бедността, той акцентира потребността от обективна заплата за всички. Според анализатори той е придал хуманно лице на папската служба и опростил ватиканските протоколи.

За признаването на папа Йоан Павел Първи за светец е нужно той да е направил знамение. Приписваното му се чудото на излекувано момиченце в Буенос Айрес. То умирало, само че локален духовник се молил за него, като в молитвите си споменавал името на Йоан Павел Първи и по този начин през 2011 година детето оживяло.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР