Според Кодекса за социално осигуряване право на пенсия за осигурителен

...
Според Кодекса за социално осигуряване право на пенсия за осигурителен
Коментари Харесай

Какви пенсии получават пенсионерите в съседните ни държави?

Според Кодекса за обществено обезпечаване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст у нас се придобива при навършена възраст 62 години и 2 месеца и застрахователен стаж 36 години и 6 месеца за дамите, и навършена възраст 64 години и 7 месеца и застрахователен стаж 39 години и 6 месеца за мъжете. 

Към момента минималната пенсия у нас е 523 лв., предава БТВ. Очаква се от 1 юли тя да стане 580 лв.. Средната пенсия пък е към 750 лв..

Какви са пенсиите в прилежащите на нас страни?

В Румъния има към 5 милиона пенсионери, а междинната пенсия е 786 лв.. Пенсиите в северната ни съседка бяха увеличени от 1 януари тази година, а от септември те ще се усилят с още 40%.

Новият пенсионен закон бе утвърден от държавното управление и признат от Народното събрание. С нарастванията най-малката пенсия в Румъния ще бъде почти колкото междинната у нас. 

Минималната пенсия в Гърция е 820 лв.. Средната върви към 1550 лв.. Размерът на пенсиите варира доста сред другите възрастови групи според от времето, когато са се пенсионирали. Пенсионната възраст в Гърция се дефинира по комплицирана формула според от възрастта и трудовия стаж, само че право на пенсия се придобива най-късно на 67-годишна възраст.

Средната пенсия в Сърбия е 760 лв. , а държавното управление дава обещание тази година тя да стигне 860 лв.. Минималната пенсия в Турция е 419 лв. . Очаква се тази година тя да стане 600 лв.. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР