Папа Франциск осъди ескалацията на насилието между израелци и палестинци,

...
Папа Франциск осъди ескалацията на насилието между израелци и палестинци,
Коментари Харесай

Спирала на смъртта. Папа Франциск осъди ескалацията на насилието между израелци и палестинци

Папа Франциск осъди ескалацията на насилието сред израелци и палестинци , като прикани и двете страни да стартират " откровено търсене на мир ", оповестиха международните организации в неделя.

Думите му идват, откакто в четвъртък израелски командоси убиха седем въоръжени и двама цивилни палестинци, а десетки други бяха ранени в град Дженин на Западния бряг . Това е най-големият брой палестинци, убити в границите на един ден, през последните години.

В петък въоръжен палестинец простреля седем израелци пред синагога край Йерусалим , което също е най-големият брой израелски жертви за един ден от 2008 година насам. В петък имаше и замяна на ракетен обстрел сред израелската войска и бойци в Ивицата Газа.

" Спиралата на гибелта, която се усилва с всеки минал ден, единствено затваря дребното проблясъци на доверие, които съществуват сред тези два народа ", сподели папа Франциск след обичайна си молитва в неделя.

" Призовавам двете държавни управления и интернационалната общественост неотложно да намерят други способи, в това число разговор и откровено търсене на мир ", добави папата.

След двата случая в Дженин и Йерусалим последваха и още конфликти сред израелци и палестинци.

В събота министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху даде обещание " мощен, бърз и прецизен " отговор на нападението в покрайнините на Йерусалим и заяви, че ще изпрати спомагателни войски в окупирания Западен бряг. Той сподели още, че счита да облекчи разпоредбите за владеене на оръжие за цивилни израелци.

Палестинската администрация от своя страна заяви, че приключва съглашението за съгласуваност по сигурността с Израел. То беше необятно прието като значим детайл за поддържането на реда на Западния бряг и предотвратяването на офанзиви и на израелските територии.

Според палестинското министерство на опазването на здравето, представено от Ройтерс, минимум 34 палестинци - както въоръжени лица, по този начин и цивилни, са били убити от израелските сили на Западния бряг единствено от 1 януари насам.

През 2022 година на територията на Израел и Палестинската автономност са убити минимум 200 палестинци и 26 израелци, сочи информация на Франс прес от публични източници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР