Папа Франциск обяви, че католическата църква трябва да признае историята

...
Папа Франциск обяви, че католическата църква трябва да признае историята
Коментари Харесай

Папата настоява църквата да признае историята на насилието над жени и мъжкото господство

Папа Франциск разгласи, че католическата черква би трябвало да признае историята на мъжкото владичество и половите злоупотреби с дами и деца и да възвърне репутацията си измежду младежите или рискува да се трансформира в " музей ", оповестява " Ройтерс ".

Но в огромен документ, в който загатва голям брой кавги и още веднъж признава обилни пропуски от страна на духовенството, той също по този начин споделя, че църквата " не може да се съгласи с всичко, което някои феминистки групи оферират ", което е явна отпратка към възбраната на църквата дами да стават свещеници.

Папата се бори с рецензиите във връзка с отговора на църквата към продължаващата от десетилетия рецесия със полови похищения от страна на духовенството, която съществено навреди на репутацията ѝ по целия свят и докара до изплащането на милиарди долари компенсации.

Франциск разяснява тематиката в разпрострялото се на 50 страници " Апостолическо поощрение " за едномесечната среща на епископите през октомври по отношение на ролята на младежите в наброяващата 1,3 милиарда души католическа черква.

82-годишният Франциск прикани младежите да не бъдат обезверени от абсурда със половото принуждение, а да работят с преобладаващото болшинство свещеници и други духовници, които са правилни на призванието си.

Той акцентира, че половото принуждение от страна духовенството е " покруса " и помоли младежите да оказват помощ на църквата в " този тъмен миг ".

" Една жива черква може да погледна обратно към историята и да признае обективен дял на мъжки авторитаризъм, владичество, разнообразни форми на подчиняване, принуждение и сексистко принуждение ", акцентира главата на Римокатолическата черква.

" С тази вероятност тя може да поддържа апела за ценене на правата на дамите и да предложи безапелационна поддръжка за по-голяма взаимност сред мъжете и дамите, без да се съгласява с всичко, което някои феминистки групи оферират ", упорства още папата.

Някои женски организации се стремят към това дамите да имат правото да са свещеници. Църквата изключи това, потвърждавайки, че Исус е избрал единствено мъже като свои апостоли.

Наскоро напълно женският екип на месечното списание на вестника на Ватикана проблемите на дамите подаде оставка, заявявайки, че нов редактор се пробва да ги сложи " под директен мъжки надзор ".

Последните истории в списанието включват и такава за полово принуждение на монахини от свещеници. Редакторът отхвърли техните обвинявания.

Франциск призна, че църквата би трябвало да завоюва назад доста младежи, които я възприемат като незначителна в живота им или като скука.

Той сподели, че подобен мироглед за църквата може " да има съществени и разбираеми аргументи: полови и финансови скандали; духовенство, некомпетентно да се ангажира дейно с сензитивните за младите въпроси ". Църквата е трябвало да резервира и притегли младежите, като изясни по-добре своята теория, сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР