Паниката, която се всява за замърсяването на морските води след

...
Паниката, която се всява за замърсяването на морските води след
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Умишлено се всява паника за замърсяване на Черно море от Каховка

Паниката, която се всява за замърсяването на морските води след гърмежа на язовир " Нова Каховка ", се прави съзнателно. Това разяснява пред кореспонденти във Варна министърът на туризма Зарица Динкова.

Тя посети Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) в града, с цел да се запознае по какъв начин се прави мониторингът за чистотата на водата, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Мисля, че е очевадно, че се всява съзнателно суматоха и би трябвало да бъдат взети ограничения да се спрат тези офанзиви против българския туристически бизнес " , уточни Динкова. Според нея към момента няма спад в резервациите за почивки у нас.

" Мониторингът на водите, който се прави във ВВМУ, е съгласно най-високите европейски стандарти " , добави Динкова.

По думите й данните демонстрират, че в идващите 10 дни няма каквато и да е възможност вероятно замърсяване да доближи до румънската граница . Тя акцентира още, че река Дунав е натурален филтър, който би могъл да изтласка вероятно замърсяване.

Тя посочи, че е разговаряла и с управлението на РЗИ-Варна, от където е получила увещание, че при потребност измервания за качеството на водата може да се вършат всекидневно. Министър Динкова сподели още, че тя и екипът й са поели ангажимент да дават на обществото настояща, тествана и точна информация.

" Прогнозата за чистотата на водата сега е извънредно добра и няма потребност от суматоха " , добави министърът. 

Началникът на Висшето военноморско учебно заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров описа, че в образователното заведение се употребяват данни от европейска система, като специалистите съумяват да добият информация и от свои украински другари и сътрудници.

" Всеки ден се вършат модели с 8-10 дневна прогноза, които се модифицират съгласно всекидневно постъпващите данни. Актуалната прогноза е, че няма наклонност за напредване на водните маси на юг " , добави проф. Медникаров. 

Данните от ВВМУ се изпращат в координационния център на Министерство на околната среда и водите на всички заинтригувани ведомства. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР