Пандемията в България е към своя край и е овладяна

...
Пандемията в България е към своя край и е овладяна
Коментари Харесай

Проф. Петрова: Пандемията е към своя край, овладяна е в страната ни

Пандемията в България е към своя край и е овладяна в нашата страна, сподели професор доктор Пенка Петрова от Института по микробиология към Българска академия на науките.
Всеки миг се чака заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски на някои публични места. "Това е напълно разумно на фона на намалялата заболеваемост ", добави тя.
Професор Петрова изясни, че заболеваемостта зависи от репродуктивното число на вируса - заразяването на брой хора от един човек, у нас сега то е 0,66%, това е стойност, която последователно спада още от 1 април.
Тя обаче акцентира, че имунизирането у нас се бави доста. "Ние имаме 3 пъти по-малко имунизирани с първа доза от междинното за Европейски Съюз, единствено 10% от популацията е имунизирано ", означи тя. Но е на мнение, че българите към този момент са уверени в нуждата от имунизиране, само че доста са решили просто да изчакат, което не е вярно.
"Има огромна възможност за нови талази на COVID-19 към есента, когато преболедувалите предходната година може да изчерпат имунитета си, а децата, в случай че останат незащитени, ще се трансфорат в новата таргетна група на вируса ", предвижда епидемиологът Християна Бацелова.
Според нея е належащо децата да бъдат включени във имунизационния проект - освен, с цел да не допринесат за разпространяването на вируса, само че и поради риска от късни последствия и за тези, които са прекарали заболяването без признаци.
Тя означи, че България е една от дребното страни, в които всеки може когато и където изиска да се имунизира, с избор на ваксина. "Не би трябвало българите да чакат да пристигна есента и тогава да се имунизират ", означи епидемиологът.
"COVID-19 е довел до гибелта на 17 900 българи, колкото е един дребен град. През ноември м.г. сме достигнали 125% нарастване на смъртността, в този момент е към 6%, в Германия обаче е под 1%. Това задава въпроси за здравната система, може би прекъсването на плановите интервенции изигра неприятна смешка " разяснява Пенка Петрова.
Според нея паралелно с разхлабването на ограниченията би трябвало да се обърне внимание на останалите болести.
Тя изясни и за стадия на създаването на българската ваксина.
"Правят се проби с животни. Няма финансиране за други проби, нашите два научни плана, които разработихме, ще ни дадат опция да сме по-подготвени за последващи такива обстановки ", уверена е Петрова.
Тя предизвести, че индийският вид на ковид тропа на вратата на България. Той е регистриран в 44 страни, в България още няма случай, само че в прилежаща Румъния има 26.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР