Пандемията притихна и сцените се отприщиха Билетите се изкупуват като

...
Пандемията притихна и сцените се отприщиха Билетите се изкупуват като
Коментари Харесай

Пловдив казва „Corona ciao!” с мощно музикално лято СНИМКИ

Пандемията притихна и сцените се отприщиха

Билетите се изкупуват като топъл самун, куп звезди ще вземат участие във фестивалите, които ще продължат до късна есен

Музикалните подиуми в Пловдив се отприщиха. През май предходната година пандемията сложи на пауза културните афиши и събитията в града под тепетата бяха епизодични, в дълги интервали и нулеви заради наложените противоепидемични ограничения.

Сега за голяма наслада на феновете на музиката, театъра и фестманиаците, през последния месец настъпи пренареждане поради затихващата обстановка с вируса.

Програмите в топдестинациите на Пловдив се препълниха с културни прояви през цялото лято, та чак до края на септември. Очаквано настъпи стихия след мъртвило. Билетите се изкупуват като топъл самун по всички вероятни канали още в мига на стартирането им в продажба. Това е изцяло обикновено, поради че нито един пловдивчанин не е привикнал да си стои затворен у дома, знаейки и припомняйки си какви мигове е преживявал на събития на Гребната база, на Античния спектакъл, на Лятното кино, на Младежкия рид, на Бунарджика, в кв. “Капана “.



Определено коронавирусът бе еднообразно голямо тестване както за бохемите, по този начин и за уредниците на сходни събития поради несигурността. Отложени през последната година бяха десетки събития, които меломаните в града под тепетата чакаха с голямо неспокойствие. Някои ще се проведат в околните дни, след едногодишно очакване напълно нови хрумвания и фестивали пък ще компенсират неналичието. Един бърз взор към афиша за музикалното лято на Пловдив демонстрира, че градът ще вибрира с музика и спектакли за всеки усет. Въпреки събитията жителите и гостите на града имат богат избор и към този момент могат да наредят и провеждат летните си почивни дни съгласно своите музикални желания и културни визии.

От през вчерашния ден в Пловдив стартира първият музикален летен фестивал в България за тази година. Music Daze качва куп звезди до най-високата точка на Бунарджика за тридневно музикално странствуване. Събитието ще продължи до неделя в това число, като през днешния ден на сцената меломаните ще видят Dub FX, Me and my devil, Krekhaus и A.L.E.K.S., а на следващия ден перлата в короната на програмата ще бъдат Ицо Хазарта, Керана и космонавтите, Innerglow и Le Push. И това е единствено за старт. Този фестивал ще даде началото на мощното музикално и театрално лято, което чака пловдивчани.



Седмица по-късно, на 19 юни, лятна сцена " Орфей " ще приюти концерта " Завинаги в сърцата " с музиката на Милчо Левиев. Така може да се окачестви една от последните креативен хрумвания на композитора, породила основаването на истински аранжименти за глас и камерни инструментални обединения върху тематики от емблематични творби на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Рахманинов.

На 22 юни Летния спектакъл ще превземе легендата Васил Петров със " Symphony way ", на 24 юни лятна сцена " Орфей " ще разтресат рок ветераните от БТР, а ден по-късно Stage park ще приюти група P.I.F., която остана без Димо, само че със съдействието и гласовете на други известни музиканти ще показват последните му песни, които влизат в новия албум, озаглавен P.I.F. 6.

На 26 юни за феновете на класическата музика ще се организира концерт " 100 години Пиацола " в Балабановата къща, а на 30 юни в Малката раннохристиянска базилика пловдивчани ще се насладят на клавирното дуо Виктория Василенко и Сергей Редкин.

Юлските концерти пък ще открие Стефан Вълдобрев с Обичайните обвинени на Летния спектакъл. На същата сцена, само че на 14 юли публиката ще забавлява Веско Ешкенази. На 9 юли пък в Дома на културата композиторът Стоиц Гъдев ще показа авторската си музика. Септември не е по-скромен откъм музика. Меломаните ще могат да участват на два огромни концерта на Античния спектакъл - на Графа на 8 септември и на Лили Иванова на 14-и.

Междувременно през месеците юни, юли и август не престават събитията от Opera Open 2021.

Театралните постановки също са богато застъпени в лятната културна стратегия на Пловдив. През юни феновете на театъра ще могат да гледат спектаклите " Горката Франция ", " Сватба със закъснител " и " Петък 13 ".

Със сигурност културният плакат споделя " Corona ciao " и се реваншира на пловдивската аудитория за изпуснатите страсти. Сега е времето за наваксване и утоляване на жаждата за събития, гласи текстът под линия.

Пловдивските меломани: Молим се за дъжд от концерти!



Пандемията нанесе сериозен удар по пловдивските меломани, които не са по никакъв начин малко. Вирусът размести афишите - някъде с месец напред, другаде с цяла година. Получи се голяма пауза, която изостри жаждата за концерти до краен лимит. Сега сцените още веднъж отварят порти, а музикални звезди редят среща след среща за голяма наслада на почитателите.

„ След това мъртвило започнах да се оглеждам за някакво събитие, някакъв концерт, без значение какъв е и кой взе участие в него. Просто желая да отида някъде, да чувам музика навън и да се изключа за няколко часа от всекидневието. Радвам се, че към този момент малко по малко музикалните подиуми се съживяват, тъй като с тях се възкресявам и аз. Афишите в Пловдив не са предстоящо богати и през лятото, и като цяло до края на годината, само че сигурно има задоволително събития, които ще посетя с неспокойствие “. Това разяснява пред „ Марица “ върлият меломан Иван, който е като енциклопедия за музикалния живот на Пловдив.

„ Не мога да допускам, че ще участвам на концерт тази година. Това към този момент ми звучеше като нещо фантастично. Вече съм се заредила с билети за най-малко 5 концерта и фестове в Пловдив “, показа разчувстваната Кристин, която пък си пада по рок.

„ Пловдив е сцена! Не мога да приема, че една година и повече беше гробна тишина. Пловдив е град за звезди и за незабравими концерти. И това го знае целият свят. Много реализатори избират да снимат концертите си тъкмо тук и това не е случайност. Атмосферата, публиката и упованието в този момент ще създадат музикалните събития още по-вълнуващи. Ще посетя каквото, когато и където мога, тъй като в действителност изпитвам апетит “, сподели Павел, който се показа като момче, израснало по сцените на града под тепетата.

Феновете са безапелационни и към този момент са отправили молитва за дъжд от концерти - повече и повече събития, ние сме там!

Бум на фестивали! От " Music Daze " до " Усмивки под тепето "

Бум на фестовете в Пловдив ще се записва това лято, оповестиха за " Марица " от фондация " Пловдив 2019 ", която се грижи за програмата в Европейската столица на културата.

Старт дава тридневният " Music Daze ", който стартира през вчерашния ден и ще продължи до неделя в това число, на Бунарджика. През юли и септември следва Altitude/ Attitude - няколко музикални събития, проведени на основните градски, археологически обекти в града, обичайни притегателни места за отдих и просвета, като Небет тепе, Сахат тепе, Братската могила, Младежкият рид, Римският стадион.

От началото на юли се дава старт и на фестивала " Лятно кино в парка ". Той ще продължи цели две седмици. В своето четвърто издание фестивалът ще показа настоящи филми от България, Европа и от света по един друг метод - посредством прожекции навън в пловдивските паркове. Прожекциите ще се организират вечер от 20.30 до 23.00 ч. в Цар-Симеоновата градина, Небет тепе, парк „ Моливчето “, Младежкия рид, парк „ Розариум “, парк „ Гребна база “ и Ротари парк в ЖР " Тракия ". Веднага след него идва " Комедиен европейски кино фестивал " - в интервала от 14 до 19 юли. Това е първо издание, като в спортната си стратегия фестивалът ще включи игрални филми от комедийния род, продуцирани в Европа през последната година.

По същото време в града под тепетата ще се организира и Фестивал на градски изкуства. В рамките на три дни - от 16 до 18 юли, ще бъдат показани музика онлайн - концерти, български и задгранични актьори, комедийно шоу стратегия и дневни работилници и демонстрации, както и занимания за най-малките гости - куклен спектакъл, работилници за изобразяване и други.

Юли ще приключи с Anime & Gaming Festival 2021, включващ лекции, демонстрации и прожекции, свързани с Япония, косплей конкурс с награди, демонстрации на изобразяване на японски комикси и доста други, и със SOLAR Festival, по време на който световноизвестни DJ ще забавляват публиката с електронни ритми.

През август и септември също има три забавни фестивала - сценичен комедиен фестивал " Усмивки под тепето " с спектакъл, музика и спорт в пространството на парк Бунарджика, Фестивал на пеперудите през целия септември в Природонаучния музей, както и музикалният Wrong Fest на 4 и 5 септември на Гребната база.

Стефан Еленков, " Фест Тийм ": Експлозия от концерти следващата година



Фестивалният живот се съживява и то с много бързи темпове след пандемията. Това сподели пред " Марица " Стефан Еленков, притежател на " Фест Тийм " - компанията, която се грижи за огромните музикални фестивали в Пловдив и страната.

" Забелязва се съществено раздвижване. Това, което се случва сега в Западна Европа и по света - турнетата, които бяха отсрочени през предходната и през тази година, към този момент са със заменени дати за 2022 година. Календарът става доста кондензиран и претрупан, което значи, че се чака една мощна 2022 година от позиция на събития ", уточни Еленков.

През актуалното лято от " Фест Тийм " провеждат две огромни събития на Античния спектакъл в Пловдив. Първото е концерт на група " Фондацията " - Големите БГ рок гласове " - на 25 юли. Второто събитие е концертът " Lord of the rings in concert " с музиката от " Властелинът на пръстените ", изпълнена онлайн. Спектакълът е плануван в два дни поради огромния интерес - на 1 и 2 август, на Античния спектакъл.

" Това е една мегапродукция с над 250 музиканти онлайн. За първи път в международен мащаб се случва това събитие на място като Античния спектакъл и е много забавно. Истината е, че тези спектакли би трябвало да се трансфорат в традиция за Пловдив, и оттук нататък всяка година да имаме опция да вършим по една такава продукция, която съставлява прожекция на касов типичен филм, съпроводен от симфоничен оркестър онлайн ", съобщи той.

Еленков сподели още, че Пловдив е концертен град - с единствени по рода си места за концерти и вярна аудитория. " Когато започнахме фестивала " Hills Of Rock ", ние избрахме местоположението напълно не инцидентно. За страдание, ситуацията наложи през последните две години да прекъснем, само че пък идната ще е изключителна за рок почитателите. Това, което сме им подготвили, ще изненада доста хора. Вчера обявихме формалното завръщане на Slipknot в line-up на фестивала следващата година. Но, повярвайте ми, това е единствено върхът на айсберга. Предстоят страхотни имена за оповестяване ", увери Стефан Еленков.

Отмениха два пъти най-мащабното рок събитие

COVID-19 докара до отлагането на “Hills Of Rock” два пъти. Рок фестивалът ще направи двегодишна пауза. Организаторите оповестиха, че са положили всички старания, с цел да осъществят събитието, което по своя размер е извънредно огромно като дълготрайност и участници, само че в последна сметка взеха решение, че по-добрият вид е да не вършат взаимни отстъпки с качеството и да поканят меломаните на един полуфестивал. За сметка на това обаче от " Фест Тийм ", които менажират фестивала “Hills of Rock”, демонстрираха какво значи реванш към върлите почитатели. Преди дни оповестиха, че следващата година, когато ще се състои отсроченото издание, Пловдив ще раздрусат хеви метъл титаните MANOWAR. Те ще забият на Гребната база на 4 юли - две седмици преди самия фестивал. Събитието попада във формата “Hills Exclusive” и ще продължи традицията на серията специфични музикални изяви. Част от този формат бе и грандиозното шоу на Iron Maiden в града под тепетата, което събра 50 000 метълисти.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР