Пандемията от коронавирус постави на изпитание властта в редица държави

...
Пандемията от коронавирус постави на изпитание властта в редица държави
Коментари Харесай

Най-добрите стратегии за борба с COVID-19 са дело на жените-лидери

Пандемията от ковид сложи на тестване властта в редица страни по света. Някои се провалят. Виждаме страни като Съединени американски щати, Италия, Испания, които или закъсняха, или не започнаха нужните ограничения. Или пък и двете дружно. Някои обаче послужиха за образец за ръководство по време на рецесия - Германия, Исландия, Тайван, Нова Зеландия, Норвегия, Дания… Какво е общото сред тези страни? Лидерите им са дами.
Гореспоменатите страни не влязоха в най-черната статистика. Епидемията там е под надзор и страните бързо ще се възстановят - и обществено, и стопански. Епидемията сподели на света, че дамите имат всички нужни качества, с цел да работят, когато стане напечено.

Много биха споделили, че това са дребни страни, острови, даже “екзотични изключения” от общата картина. Но Германия е в Европа. Германия е огромна страна. Германия е водеща икономическа мощ. И тя се оправи. Англия е остров. Но пък там има доста по-различен процес на събитията, в случай че погледнем цифрите.

Истината

Германският канцлер Ангела Меркел се изправи пред народа си и изрично съобщи - това е рискова болест, която би могла да засегне до 70% от популацията в страната. Приемете това съществено, сподели Меркел, когато в Германия започнаха да се появяват първите случаи на COVID-19. И народът я чу.

Тестовете започнаха още първоначално. Германия стъпка първите психически стъпки на скръбта - нямаше отвод, нямаше яд, обезсърчение, каквито видяхме в останалите страни. Имаше дейности. И цифрите потвърдиха, че те са верни. Броят на диагностицираните в Германия е доста под междинните за Европа, а сега текат разисквания ограниченията да се разхлабят. Защото всички данни демонстрират, че може би е пристигнало време за това.

Тайван също бе една от страните, които съумяха доста скоростно да овладеят болестта и по всичко проличава, че страната ще излезе като победител след пандемията.

Тя бе е една от първите страни отвън Китай, в които бяха регистрирани случаи на инфектирани - още през януари. Още тогава бяха препоръчани 124 ограничения, с които да се ограничи разпространяването и не се наложи оповестяването на национална карантина, както се случи на други места по света.

В страната има регистрирани едвам 6 смъртни случая.

Сега Цай Инуън - президентът на Тайван, оказва помощ на останалите страни и изпраща 10 милиона защитни маски на Съединени американски щати и Европа.

Друг управнически образец се вижда в лицето на Джасинда Ардерн - министър председателят на Нова Зеландия.

Още първоначално тя реши да наложи национална карантина над популацията и то изцяло транспарантно - изясни за какво и изясни прецизно по какъв начин ще протича изолацията. Под карантина бяха и всички хора, които влизаха в страната.

Мерките бяха взети извънредно рано, когато в Нова Зеландия имаше регистрирани едвам 6 случая на инфектирани с COVID-19. Държавата затвори границите си малко по-късно, което защищити страната от бурята, връхлетяла другите страни, пишат от “Форбс”.

Технологиите

Исландия, под управлението на премиера Катрин Якобсдоуттир предложи изцяло безвъзмездни проби за определяне на ковид. Достъп до тях имаше цялото население. Това се трансформира в извънредно значимо от позиция на информацията за самата зараза и нейната скорост. На тест са се подложили пет пъти повече хора от тези в Южна Корея, да вземем за пример.

Страната не е затваряла учебни заведения. Не е налагала и карантина. Но се оправи.

Финландия също е добър образец за верни управнически решения по време на рецесия. Сана Марин се трансформира в най-младият министър-председател на страната след избирането й през декември предходната година. Тя съумя да потвърди, че доверието към нея не е инцидентно.

Марин съумя да повлияе на епидемията в страната благодарение на обществените мрежи и инфлуенсърите в интернет, които употребява като свои правилни бойци в битката против COVID-19.

Причината за избора на този канал за осведомителната акция е фактът, че не всеки чете вестници. Лидерът осъзнал в точния момент смисъла на обществените мрежи и онлайн пространството и по този метод популяризира фактологична информация, която не обърква популацията.

Любовта

Премиерът на Норвегия - Ерна Солберг реши да бори ковид по новаторски метод. Тя употребява малкия екран, с цел да насочи непосредствено обръщение не към народа, а към личните си деца по време на 3-минутна конференция.

Тя пристигна единствено дни откакто датския министър-председател Мет Фредериксен, изнесе конференция пред деца, без наличието на нито един възрастен. Тя отговори на всички въпроси на малчуганите и изясни за какво е обикновено човек да се опасява в тази обстановка.

Честността съумя да се трансформира в автентичен метод към популацията и се оказа нещо доста повече - сполучлива тактика. Емпатията и грижата, които демонстрират жените-лидери в бурните времена на пандемията от COVID-19 обаче са в цялостно несъгласие с метода на доста от водачите най-силните стопански и политически сили в света. Защото те борят света с его. Фокусирали са се върху това да сочат с пръст отговорните, да демонизират медиите и да хвърлят прахуляк в очите с гръмки изявления, които ги трансформират в спасителите на нацията. Вземете за образец Тръмп, Путин, Моди, Нетаняху, Орбан. Вземете за образец даже Борисов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР