Пандемията от коронавирус ограничава борбата срещу допинга в спорта, съобщи

...
Пандемията от коронавирус ограничава борбата срещу допинга в спорта, съобщи
Коментари Харесай

Борбата с допинга в спорта е затруднена заради пандемията

Пандемията от ковид лимитира битката против допинга в спорта, заяви Световната антидопингова организация (WADA). Становището идва в миг, в който организацията пробва да следва проекта си преди олимпийските игри.

Въпреки че спортните надпревари по света са мощно лимитирани поради затваряне на граници и други ограничения, взети от страните против разпространяването на ковид, тестването на състезатели продължава. Преди дни боксьорът Кубрат Пулев съобщи, че му е взета проба.

" Спортният свят е изправен пред невиждана обстановка. COVID-19 принуди всички забъркани в битката с допинг, в това число и WADA, да приспособят всекидневните си дейности ", съобщи президентът на организацията Витолд Банка.

" Но това излиза доста отвън антидопинга и спорта - казусът е световен, а най-важно би трябвало да са публичното здраве, сигурност и публичната отговорност ", добави той.

Според думите му е значимо системата да може да проработи още веднъж пълноценно допустимо най-бързо след повдигане на рестриктивните мерки. Банка добави, че сега е доста тежко и за спортистите, чийто подготвителен режим е доста изменен.

WADA разгласи, че формалните лица, събиращи пробите, би трябвало да са здрави и без признаци, свързани с ковид. Освен това би трябвало да разполагат и със защитна екипировка. Ако тестването е лимитирано поради ограниченията на локално равнище, приоритет за антидопинговите организации би трябвало да са спортистите от високорисковите спортове и дисциплини.

Световната антидопингова организация напомня, че спортистите могат да бъдат тествани когато и да е и те остават задължени да дават информация за това къде се намират.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (837)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР