Пандемията от COVID-19 може да е увеличила публичния дълг до

...
Пандемията от COVID-19 може да е увеличила публичния дълг до
Коментари Харесай

ОИСР: Светът се изправя пред фискални проблеми, засенчващи пандемичната криза

Пандемията от COVID-19 може да е нараснала обществения дълг до равнища, които към този момент принуждават някои държавни управления да обмислят стесняване на антикризисните тласъци, само че това е нищо спрямо фискалните компликации, пред които ще се надигнем през идните десетилетия, предизвестява Организацията за икономическо съдействие и развиване, представена от Блумбърг.

Според отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за дълготрайните стопански вероятности, забавянето на икономическата интензивност в огромните разрастващи се стопански системи, демографските проблеми и слабото повишение на продуктивността ще се отразят отрицателно на 38-те страни членки на организацията и страните от Г-20, забавяйки икономическия им напредък до 1,5% през 2060 година по отношение на 3% сега. В същото време страните ще бъдат изправени пред по-високи разноски, изключително за пенсии и опазване на здравето.

За да поддържат публичните услуги и изгоди, като в същото време с това балансират дълга, държавните управления ще би трябвало да покачат приходите си до близо 8% от брутния вътрешен артикул на своите страни, споделят от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. В някои страни, измежду които Франция и Япония, тези провокации са толкоз съществени, че приходите в хазната ще би трябвало да доближат над 10% от Брутният вътрешен продукт. В отчета си специалистите от Организацията за икономическо сътрудничество и раз разясняват, че тези сумите даже не включват разноските за пригаждане към промените на климата.

 „ Светските трендове, измежду които застаряването на популацията и възходящата относителна цена на услугите, ще продължат да тежат върху държавните бюджети “, се споделя в отчета на ИСР. „ Фискалният напън от тези дълготрайни трендове ще засенчи този, обвързван с обслужването на дълга, насъбран поради пандемията “, пишат още от организацията.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз не е наложително страните да подвигат налозите, с цел да се оправят с тези провокации, като вместо това организацията приканва за промени, с които да се усъвършенства заетостта, както и повишение на възрастта за пенсиониране.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР