Пандемията от Covid-19 фактически се превърна в уникална по своя

...
Пандемията от Covid-19 фактически се превърна в уникална по своя
Коментари Харесай

Анализ: Световната икономика няма да излезе десетилетие от пандемичната депресия

" Пандемията от Covid-19 в действителност се трансформира в неповторима по своя жанр опасност за популацията на целия свят, установи американското списание Foreign Affairs. Това не е първият път в историята, когато зараза от някоя болест обгръща целия свят. Въпреки това в този момент тя провокира невиждана защитна реакция от страна на страните, се споделя в публикацията. Правителствата на разнообразни страни трябваше да насочат големи старания, в това число въвеждането на изолираност и забрани за пътешестване, с цел да забавят по някакъв метод разпространяването на инфекцията и да поддържат медицински запаси разполагаем на популацията. И с цел да финансират всички ограничения за запазване здравето на своите жители, всички държавни управления бяха принудени да употребяват икономическите си запаси в невиждан мащаб ", гласи разбор на Foreign Affairs, в превод на " Фокус ". Ето по какъв начин продължава той:  
Икономическият спад, който стартира през 2008 година, по-късно беше разказан като „ международна финансова рецесия “, макар че единствено единадесет огромни развити страни бяха тежко наранени по това време и разрастващите се пазарни стопански системи бяха относително устойчиви. Сегашният стопански спад обаче е напълно случай, акцентира публикацията: „ Новият вид ковид не признава държавните граници и всички страни бяха шокирани, а рецесията обхвана доста по-голяма част от международната общественост отвсякога след Голямата меланхолия “.
Следователно, възобновяване не може да бъде толкоз бързо, колкото се случи след предходния стопански спад, предизвестяват специалистите. Следователно ограниченията на фискалната и паричната политика, употребявани за битка с актуалната рецесия, няма да отстранен, а единствено ще смекчат икономическите загуби. И с цел да може международната стопанска система да се върне най-малко в същото положение, в което беше при започване на 2020 година, ще отнеме много дълго време, се споделя в публикацията.
Пандемията докара до огромно икономическо стесняване, последвано от финансови рецесии в доста елементи на света, провокирани освен от корпоративни банкрути, само че и от увеличение на размера на дълга, който фирмите не могат да обслужват. Развиващите се страни рискуват да се сблъскат с внезапно нарастване на неспазването на финансовите отговорности от националните държавни управления. В допълнение към събитията, на които към този момент станахме очевидци през 2008 година, ще има доста по-силно и по-голямо стесняване на международната икономическа интензивност. В същото време рецесията ще засегне семействата с ниски приходи и бедните страни доста по-силно от заможните хора и стопански развитите страни, предвиждат създателите.
Световната банка пресмята, че вследствие на пандемията броят на хората в цялостна беднотия ще се усили в международен мащаб с най-малко 60 милиона. Влошаването на икономическата обстановка в доста страни по света ще докара до промени във действието на международната стопанска система и до прекъсване на процеса на глобализация - макар че в близкото минало изглеждаше просто немислимо, акцентира публикацията. Но в този момент „ всичко е спряло “. Последните прогнози демонстрират, че световната стопанска система ще се свие с 5,2% през 2020 година Американското Федерално бюро по трудова статистика неотдавна пусна най-лошия си месечен % на безработица за целия интервал на наблюдаване от 72 години. Банката на Англия предизвестява, че Англия ще срещне най-стръмния спад на производството през тази година от 1706 година насам и така нататък
Ситуацията е толкоз сериозна, че можем да я опишем като „ пандемична меланхолия “, написа Foreign Affairs. При сегашните условия е съвсем невероятно да се създадат точни прогнози. Съществуват обаче три индикатора, които взети дружно допускат, че пътят към възобновяване ще бъде „ сложен и дълъг “, се споделя в публикацията. Първият от тях е износът: затварянето на границите и въвеждането на режим на изолираност на жителите нанесоха мощен удар на страните, чиито стопански системи бяха значително насочени към износа на артикули. И те няма да могат да се възстановят скоро от следствията на този удар.
Проблемът е, че появяването на „ пандемичната меланхолия “ съответства с отслабването на главните стопански фактори в доста страни, изясняват създателите. Вторият индикатор, нивото на безработица, демонстрира дълго и постепенно икономическо възобновяване. Усилията за намаляване на следствията от пандемията са придружени от унищожаването на най-сложния механизъм в историята - актуалната пазарна стопанска система. Възстановяването на този механизъм ще отнеме доста време и ще коства скъпо. В същото време някои предприятия към този момент са затворени вечно, притежателите им ще изгубят спестяванията си и ще бъдат доста деликатни за нови бизнес инициативи, които няма да е от изгода за нововъведенията, предвижда Foreign Affairs.
Освен това някои от служащите, изпратени в отпуск или уволнени, ще бъдат за непрекъснато „ отвън редиците “ на работната мощ. Други, по време на дълготрайна безработица, рискуват да изгубят част от работните си умения или да пропуснат опцията да покачат квалификацията си, което също ще се отрази отрицателно на отношението на евентуалните работодатели към тях. Най-уязвимата част от работната мощ би трябвало да включва и тези, които в никакъв случай не са имали непрекъсната работа. Това са приключили просветителни институции, които ще имат огромни компликации да намерят място в стопанската система с лимитираните си благоприятни условия, се споделя в публикацията.
Третата отличителна линия на актуалната рецесия е нейният извънредно „ ретрограден “ темперамент както в обособените страни, по този начин и на междудържавно равнище, означават създателите. Сегашната икономическа рецесия засегна най-тежко хората със относително ниски приходи, които нормално нямат опция за прекосяване към отдалечена работа и нямат запаси за справяне с безработицата. В Съединени американски щати да вземем за пример към половината от всички заети работят в дребни браншове на услугите и получават ниски заплати, а такива предприятия са изправени пред нараснал риск от банкрут, изясняват специалистите. Освен това пандемията може да има по-силно и трайно влияние върху държанието на потребителите, в сравнение с режима на наложителна обществена изолираност.
В разрастващите се страни със едва развити мрежи за обществено обезпечаване спадът на виталния стандарт ще засегне най-вече най-бедните пластове от популацията. И в допълнение изостряне на „ регресивния “ темперамент на пандемията може да бъде скок в цените на питателните артикули по света, като се има поради, че заболяването и изолацията нарушават веригите на доставки и въздействат негативно на миграционния поток на селскостопанските служащи. Според специалисти на Организация на обединените нации светът е на прага на най-тежката хранителна рецесия от 50 години.
 Световната банка с нова мрачна прогноза за възобновяване след рецесията Световната банка с нова мрачна прогноза за възобновяване след рецесията
Пандемията от ковид нанесе „ бърз и всеобщ потрес “, който провокира най-широкия срив на международната стопанска система от 1870 година в...
„ Пандемичната рецесия “ хвърля „ дълга тъмна сянка “ върху международната стопанска система, написа Foreign Affairs - и то доста „ по-тъмна “ от тази на предходните стопански спадове. Според прогнозите на Международния валутен фонд, съотношението на бюджетния недостиг към Брутният вътрешен продукт в развитите страни ще нарасне от 3,3% предходната година до 16,6% тази година. А в разрастващите се пазарни стопански системи тези числа ще се реалокират от 4,9% на 10,6% - защото към този момент и на доста разрастващи се страни им се постанова да отварят данъчно-бюджетните „ кранове “. Но за разлика от развитите страни тук държавните управления имат доста по-малко пространство за маневриране. В резултат на това тежестта върху държавните бюджети нараства неведнъж, се акцентира публикацията.
А опитите за справяне с казуса с дълга и бюджетния недостиг ще се отразят отрицателно на процеса на възобновяване на стопанската система, предизвестява Foreign Affairs. Страните от Г-20 към този момент са отсрочили заплащанията по дълга за 76 от най-бедните страни в света. В идващите месеци по-богатите страни и кредитни институции ще би трябвало да подхващат спомагателни стъпки, с цел да облекчат по някакъв метод тежестта на дълга на още повече държавни управления и частния бранш. „ И тук поражда казусът с политическата воля в страните, които ще бъдат съсредоточени върху решаването на вътрешни задания, а не върхйу превъзмогване на компликациите, зародили в международната стопанска система “, се отбелязва в публикацията.
Първите бариери пред глобализацията бяха издигнати през 2016 година от администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, написа Foreign Affairs. В актуалната конюнктура обаче, когато в другите страни се хвърлят разнообразни обвинявания една към друга, височината и сложността на тези бариери единствено ще се усилват, предизвестяват създателите. Отворените граници наподобява единствено подхранват разпространяването на заболяванията - и когато международната търговия спада, разчитането на експортните пазари се отразява зле на положението на вътрешните стопански системи на доста страни.
На доста нововъзникващи пазари цените на главните артикули са паднали, до момента в който паричните преводи от жители, работещи в чужбина, понижават. Трябва също по този начин да се има поради, че стопанската система се въздейства от публичните настроения - и е малко евентуално негативните настройки към туризма или образованието в непознати страни, които се появиха заради ковид, бързо да се трансформират към противоположното, се акцентира публикацията. На интернационално равнище се появи липса на доверие, което е сериозен фактор в пазарните транзакции. Това води до неизбежни компликации при прекосяване на държавните граници, а също по този начин поражда нови подозрения по отношение на надеждността на задграничните сътрудници, изясняват създателите.
Освен това „ световното съдействие “ може да се провали, даже в случай че политиците неразумно подхващат краткосрочно „ отклонение “ от стопанската система за стабилно възобновяване, предизвестява Foreign Affairs. Разбира се, в случай че успеем да спрем намаляването на приходите и размерите на произвеждане, това към този момент ще бъде значимо достижение. Не бива обаче да забравяме за ограниченията, които би трябвало да допринесат за ранно възобновяване на стопанската система, акцентира публикацията. В края на краищата, колкото повече време е належащо, с цел да се измъкнем от „ дупката “, зародила в международната стопанска система вследствие на пандемията, толкоз повече милиона хора ще останат отвън пазара на труда и толкоз по-голяма е вероятността от негативно влияние на безработицата върху вероятностите за средносрочен и дълготраен стопански напредък, предвиждат специалистите.
 Испания е изправена пред най-тежката криза в своята история Испания е изправена пред най-тежката криза в своята история
Испанската стопанска система може да се свие по-малко от предстоящото до края на годината, само че рецесията въпреки всичко ще е три пъти по сериозна от тази...
Отрицателните стопански последствия от това са ясни: намаляването на бъдещите приходи значи, че тежестта на дълга се задълбочава. Що се отнася до обществените последствия, тук даже е мъчно да се вършат прогнози, се споделя в публикацията. Пазарната стопанска система допуска, че жителите се спогаждат за най-ефективно потребление на ресурсите, което усилва размера на икономическия „ къс “ и усилва вероятността от напредък с течение на времето. Ако има преразпределение на ресурсите, в следствие ще има печеливши и губещи. Ако размерът на пая нараства бързо, губещите могат да се успокоят в увеличението на абсолютния размер на порциите си. Но в случай че Брутният вътрешен продукт заради рецесията се усилва единствено с 1% годишно, тогава ще са нужни 72 години, с цел да се удвои продукцията. Когато актуалните загуби са явни, а изгодите са изтласкани надалеч в бъдещето, тогава хората могат да изискат предоговаряне на пазарните съглашения, предизвестява Foreign Affairs.
Загубата на работни места, закриването на бизнеси, изчерпването на спестяванията вбесяват гласоподавателите. И няма гаранции, че актуалната политическа класа или тази, която я последва, ще могат да насочат гнева на гласоподавателите към креативен канал, се споделя в публикацията. В доста случаи влошаващата се икономическа обстановка води до появяването на вълна от популистки шовинизъм и световната общественост неизбежно ще се сблъска с възходящото съмнение. Това може да докара до циничен кръг, който в допълнение да утежни вероятностите за икономическо възобновяване, се акцентира в публикацията: „ Именно по този начин се развиха събитията сред двете международни войни, когато надвиха национализмът и политиката „ разори съседа “.
Няма универсално решение на всички тези политически и обществени проблеми, акцентират създателите. Според тях, рационалната тактика може да се заключва в това, да се направи опит да не се позволява утежняване на икономическите условия, което би провокирало усилване на обществения напън.. Правителствените чиновници по света би трябвало да упорстват за фискални и парични тласъци, с цел да облекчат тежестта на „ пандемичната меланхолия “ - само че е сериозно да не се обърка кратковременен „ отскок “ за стабилно икономическо възобновяване, заключава Foreign Affairs.
 
Всичко за рецесиите по света
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР