Пандемията намали с почти 8%, сочат данни на Агенцията по

...
Пандемията намали с почти 8%, сочат данни на Агенцията по
Коментари Харесай

Въпреки пандемията: Пазарът на имоти в София остава относително стабилен

Пандемията понижи с съвсем 8%, сочат данни на Агенцията по вписванията за първите 9 месеца на годината, предава.
Според разбор на Bulgarian properties през 2020 година софийският заможен пазар остана постоянен и без основни промени в цените. Той беше мощно подсилен от държанието на банките, които не стопираха кредитирането и даже има растеж в размера на новоотпуснати жилищни заеми с близо 11% за първите 10 месеца. Същевременно лихвените проценти по ипотечните заеми продължиха да падат и доближиха исторически най-ниските си равнища - под 3%.
 Предложение: Ателиетата да са със статут на жилища Предложение: Ателиетата да са със статут на жилища
Слагат завършек на схемите с продажби на парцели, които имат статут на ателие по документи, само че в тях се живее. Това ще стане с промени в Зако...
Освен това строителството на нови жилища не спря, а също и ползата на вложителите. Издадените нови разрешителни за градеж на жилищни здания в София през първите 9 месеца на 2020 година също нарастват до 738 по отношение на 713 година по-рано.
След като през първото тримесечие на 2020 година ценовите растежи се форсираха, а междинната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м, през второто тримесечие тя се върна на равнища от към 1080 евро/кв.м, към които се беше задържала в предходните няколко години. Последва ново ускоряване на пазара и през третото тримесечие междинната цена на жилищата в столицата стана 1115 евро и по този начин се върна покрай постигнатите при започване на годината равнища от 1120 евро/кв.м.
До 97 200 евро набъбна междинната цена на закупените жилища при 90 700 евро за 2019 година Това се дължи най-много на множеството покупко-продажби с по-просторни жилища. В интервала юли-септември делът на закупените двустайни жилища е 40%, на тристайните - 55%, а на 4-стайните - 5 на 100.
Според медиаторите максимален интерес от купувачите са столичните квартали - „ Витоша “, „ Манастирски ливади “, „ Кръстова вада “, „ Дианабад “, центърът, в това число и околните Зона Б-5, Б-18 и „ Банишора “. Новите лъчове на метрото продължава да бъде водещо за развиването и повишаването на интереса към другите региони на София. След стартирането на третата линия на метрото се ускори ползата към региони, през които то минава - „ Сухата река “, „ Хаджи Димитър “, „ Красно село “, „ Лагера “, „ Овча купел “.
 Пандемията срина вложенията в търговски площи, спад има и при офисите Пандемията срина вложенията в търговски площи, спад има и при офисите
7,2% от индустриалните площи в страната чакат наематели, сочи разбор на пазара на Colliers. Според анализаторите от началото на годинат...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР