Панагюрското село Баня е известен балнеоложки курорт от миналото със

...
Панагюрското село Баня е известен балнеоложки курорт от миналото със
Коментари Харесай

На един час път от Пловдив село предоставя отлични възможности за спа

Панагюрското село Баня е прочут балнеоложки курорт от предишното със своите три минерални извори. Намира се на 11 км от гр. Панагюрище. Водите са потребни за лекуване на сърдечно-съдови болести, болести на храносмилателната система и белите дробове.

Към минералните бани има открит плувен басейн, балнеосанаториуми, частни квартири, къщи за посетители и дребни хотели.
В местността „ Върбишки дол “ има остатъци от антично населено място, а в западната част на селото – остатъци от средновековна цитадела.

С изключителната си природа и минералните извори, село Баня предлага отлични условия за отдих и развлечения. Населението е християнско – има две църкви и дребен параклис със остарели и красиви фрески. Запазена е църквата „ Св.Никола “ (1840г.) с скъп иконостас и фрески, написа travelnews.bg.

Баня съществува от времето на траките. Открита е гробница на тракийски държател, съркофагът от която е изложен в кметството. При разкопки са открити разнообразни сребърни и златни украшения, монети и други артефакти от разнообразни епохи. Крепостта, където през турско време, се е криело локалното население, се назовава Калето или Красен.

Родно място е на един от уредниците на Априлското въстание Поп Груйо Бански и неговите съратници Атанас Калоянов и Стоян Каролеев. Тук са идвали Левски и Бенковски.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР