Панагюрище покри днес високите критерии да бъде Европейски град на

...
Панагюрище покри днес високите критерии да бъде Европейски град на
Коментари Харесай

Панагюрище с титлата Европейски град на спорта за 2022

Панагюрище покри през днешния ден високите критерии да бъде „ Европейски град на спорта “ през 2022 година и получи влиятелната купа. Това стана ясно след инспекцията от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE. Оценителите бяха персонално президентът й Джан Франческо Лупатели и генералният секретар Хуго Алонсо. В продължение на два дни се ревизираха наложителните и не дребни условията за приемане на авторитетното самопризнание.

Сериозно европейско самопризнание за града и неговите хора

„ Панагюрище мина сериозния европейски тест, покривайки всички критерии за град на спорта, “ това оповестиха шефовете на ACES EUROPE. Още от сутринта те инспектираха спортните обекти и готовността на града да бъде част от самодейността през идната година. Първо гостите бяха очаровани от гледката на спиращото дъха Панагюрско богатство в локалния музей, по-късно се впечатлиха от локалната спортна зала „ Асарел “, разгледаха стадион „ Орчо челник “, лекоатлетическата писта и останалите спортни обекти. Посетени бяха и няколкото спортни площадки, както и фитнес сетовете, ситуирани във всеки учебен двор. Огромен интерес провокира огледът на локалния обществен дом и опциите за спорт в него.  Инспекторите оцениха вложенията и ресурса, които отделя общината за обществена активност и спорт на хората със характерни потребности. В тази връзка голям плюс на кандидатурата е локалната болница, една от най-модерните и добре оборудвани в Европа.  

По обед оценителната комисии и представителите на медиите бяха посрещната на площада пред Общината от младежи в обичайни български носии с самун и сол. След това зам.-кметът с сектор „ Хуманитарни действия “ Галина Матанова показа кандидатурата, като посочи заслугите на града освен в региона на спорта, само че и за цялостното развиване на района. Подчертана бе политиката на Общината за одобряването на всеобщия спорт. „ Кандидатурата ни за европейски град на спорта е естествено продължение на политиката на Общината в тази обланст.  Фокусът – наред с професионалните спортисти е ориентиран и към практикуващите всеобщ спорт, към искащите да водят деен и здравословен метод на живот. Голямо внимание се отделя и на спортистите със характерни потребности. Панагюрище е прелестен образец за синхрон сред Общината и бизнеса за развиването на спорта, тук е основана резистентен модел за това по какъв начин една дребна Община може сполучливо да си партнира и да бъде подпомагана от локалната промишленост, “ сподели още Матанова.

Възможностите на Панагюрище бяха изтъкнати и с изявленията на ръководителя на Асоциацията на локалните спортни клубове Иван Нетов, както и на Галя Костова и Михаил Атанасов от Работната група по кандидатурата. 

„ Впечатлени сме от ентусиазма и целеустремеността на локалните хора. Тук виждаме голямо предпочитание спортът да бъде приоритет на Общината, да бъде всекидневие на хората и от ден на ден поданици на града да водят деен и здравословен метод на живот, “ съобщи Лупатели, откакто разгласи решението на Оценителната комисия да утвърди Панагюрище за „ Европейски град на спорта “ и връчи табелата с потвърждението на кмета.

Генералният секретар Хуго Алонсо разкри, че градът е дал отговор на всичките 12 критерии с цел да получи купата. „ Всеки лев вложен в спорта, икономисва по 15 лв. на опазването на здравето. Панагюрище през днешния ден влиза в огромното семейство на международните градове и столици на спорта, което наброява към този момент над 3000 селища из цялата планета. Това отваря нови благоприятни условия пред вас и съм сигурен, че ще се възползвате от тях, “ сподели още Алонсо.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки благодари за доверието и описа за близо 10-годищнит старания на управлението на Общината за просперитета на спорта в района. „ Инвестициите в тази област се усилиха с над 70 %, а тази година средствата за спорт са 3.5 % от общия бюджет на Общината, което е впечатляващо в народен мащаб. Целта ни е дейния метод на живот във всички възрастови групи – от детските градини, учебните заведения, хората от третата възраст, хората със характерни потребности – всеки да може да спортува, защото спортът дава образование и просвета. Благодаря на Асарел-Медет, с тях имаме прелестен образец на публично-частно партньорство, “ добави кметът, преди да разгласи новината, че за идната година са заделени близо 700 000 лева за реновиране на стадион „ Орчо челник “.    

За 2022 година в европейския град на спорта Панагюрище са планувани десетки надпревари и интензивности, измежду които първото в Българя Световно състезание по самбо, шампионати по тенис на маса, баскетбол, волейбол и други

„ Нашият град е с отколешни и здрави обичаи в региона на спорта. Силно се надяваме с приемането на купата да бъде мощен подтик в развиването на спортните клубове, имаме вяра, че по този метод общината ще задели повече средства и запас за здравословния метод на живот на нашите съграждани, “ заяви  Иван Нетов – ръководител на спортните клубове в Панагюрище

„ В последните години София увлече десетки български градове, които получиха влиятелния приз „ Европейски град на спорта “ и „ Европейски курорт на спорта “. Това спомага за одобряване престижа на страната. Смятам, че с постигнатото в последно време тук, Панагюрище изцяло заслужава купата, което ще бъде значима оценка и мощен тласък за локалните хора, “ сподели Анатоли Илиев, зам.-председател на Фондация „ София – европейска столица на спорта и член на Управителния ръб на ACES EUROPE.

Самото връчване на купата по традиция се прави в тържествена конюнктура в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на обичайна Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради здравната конюнктура обаче в този момент церемонията е към момента не е планувана, а при неспособност да се състои купите ще бъдат връчени по места. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР