Паметта за връщането на свещените мощи на Рилския пустинножител свети

...
Паметта за връщането на свещените мощи на Рилския пустинножител свети
Коментари Харесай

Честваме връщането на мощите на св. Иван Рилски в неговата обител - Рилския манастир

Паметта за връщането на свещените мощи на Рилския пустинножител свети Иван в неговата света обител се отбелязва тържествено всяка година на 1 юли, припомня Дарик.След епохи на пътешествие в Средец, в Унгария и в остарялата българска столица Търново, нетленните, непокътнати напълно телесни остатъци на светеца са върнати на мястото им в Рилския манастир на 30 юни 1469 година А на идващия ден, 1 юли, преди 554 година в храма на манастира е отслужена първата литургия в наличието и на мощите.

Оттогава и до ден сегашен (с изключение на няколкогодишното преобразяване на обителта в музей през 60-те години на предишния век) денят 1 юли се отбелязва като трети празник на Рилския светец. Останалите два негови празника са на 18 август (деня на гибелта му) и 19 октомври (пренасянето на мощите в Средец).
На тези дни във всички храмове на Българската православна черква в страната и зад граница се прави празнично свещенодействие и се измолва застъпничеството на всебългарския светец пред Бог.

Не от всички светци има непокътнати мощи - било цялото тяло или единствено обособени кости, само че те не са належащо изискване за респект към святата персона. Мощите на даден светец сами по себе си са нещо материално, като че ли надалеч от духовността. Те обаче се почитат не като магическа движимост, а единствено като мотив да се обърнем с молитва към светеца или светицата, които са мостри на религия и живот за вярващите, а също да ги помолим да се застъпват за нас пред Твореца на забележимия и невидимия свят в нашите старания към духовно съвършенство и душевно избавление.

На 1 юли се празнува и паметта на св. Козма и Дамян, християни лечители безсребърници, т.е. работели изцяло гратис в интерес на болните. Те живели в Рим и потърпевши поради вярата си в Христос през 284 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР