Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина вече е ограден.

...
Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина вече е ограден.
Коментари Харесай

Изведоха хората от палатковия лагер пред Паметника на съветската армия

Паметникът на Съветската войска в Княжеската градина към този момент е ограден. Протести и конфликти предшестваха монтирането на оградата. Те започнаха още нощес, след мача сред " Левски " и " Айнтрахт ".

Плътен полицейски кордон и тежко въоръжени служители на реда изпратиха нощта пред Паметника на Съветската войска, и по същия метод посрещнаха утрото пред монумента. Поводът тази заран - слагане на предпазна ограда към оборудването, позволение, за което има публично от три дни.

Строителните служащи бяха предстоящи прозорливо с изключение на от полицията, и от бранителите на паметника от палатковия лагер, които по-късно бяха изведени.

" Откога знаете, че ще дойдете тая заран? Къде ви е заповедта, господа служители на реда? Предаварийно положение на паметника? Вие го докарахте, няма да ви позволим да го бутнете, измивайки си ръцете с вашето безхаберие. Тази заповед трябваше да бъде обжалвана още преди два часа, само че те я скриха ", сподели Мая Манолова от " Изправи се.БГ ".





Постепенно палатковият лагер беше изцяло обкръжен от предпазните уреди и защитнциите на монумента бяха изведени. Кметът на София Йорданка Фандъкова подсети, че слагането на оградата е в пълномощията на регионалния шеф. А загражденията са за отбрана на жителите от рискови детайли от паметника. Засилената полиция пък ще е там, до момента в който би трябвало.

" Паметникът е обследван и не е задоволително сигурен. А това, че политическите водачи намират за доста добра опция да вършат акцията си, всеки да активизира симпатизантите си посредством паметника, това сигурно е част от акцията за локални избори в София. Работата на полицията е да бъде на местата, където има напрежение, тъй че няма периоди дали да има или няма полиция. Полицията би трябвало да е на място ", съобщи Фандъкова.

Тя оцени и дейностите на униформените нощес поради мача " Левски " - " Айнтрахт ". Защитници на монумента и политически лица посрещнаха апелите за разпра с палатките от страна на футболните почитатели със прецизна организация. С приближаването на последния съдийски сигнал специфични полицейски сили блокираха подстъпите на Княжеската градина. Там беше и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи. А през днешния ден министърът и основният секретар оправда наличието на тежко въоръжени служители на реда.



Снимки: Десислава Кулелиева

Петър Тодоров, основен секретар на Министерство на вътрешните работи: Организацията е доста добра, тъй че всичко върви по проект.

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи: Абсолютно нужна, навременна и съответна защита от страна на Министерство на вътрешните работи, за което получихме признанието на голям брой медии, жители и други организации. Както знаете, през вчерашния ден имаше няколко всеобщи мероприятия, едно от което и най-сериозното, беше футболният мач. Имаше информация, че е допустимо да зародят стълкновения сред двете агитки, по тази причина ние се постарахме и се презастраховаме за това да няма някакви по-сериозни конфликти сред двете агитки, надлежно скупчвания към Паметника на Съветската войска и по този начин нататък.

Засилените ограничения обаче провокираха реакции.

" Следственият комитет на Руската федерация нямаше да го направи по-добре ", написа във Facebook кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков.



Дебел полицейски кордон спря някои от прибиращите се почитатели, които желаеха да отидат към паметника. Дойдоха и хора с украински флагове. Имаше един задържан, съумял да хвърли бутилка по палатките.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР