Паметникът на Съветската армия е бил изпочупен в нощта срещу

...
Паметникът на Съветската армия е бил изпочупен в нощта срещу
Коментари Харесай

Съветският паметник в София осъмна изпочупен в деня на създаването на Червената армия


Паметникът на Съветската войска е бил изпочупен в нощта против четвъртък. Няколко от лицевите плочи, на които проличава надписът " На Съветската войска освободителка от признателния български народ ", са счупени и откъртени.

По информация на “Дневник ” хипотетичният причинител е бил региона на монумента, когато на мястото са пристигнали служители на реда.

Впоследствие мъжът е декларирал пред публицисти, че е счупил плочите в символ на митинг против непредизвиканата военна инвазия на Русия в Украйна. В петък се навършва тъкмо една година от началото на пълномащабната война.

На 23 февруари пък се отбелязва 105-годишнината от основаването на Червената войска. Тя е учредена на този ден през 1918 година като за неин създател се счита Лев Троцки.

През 1946 година Червената войска е прекръстена на Работническо-селска алена войска, а по-късно е преименувана на Съветска войска.

Съветският монумент доста пъти е ставал обект на похищения в символ на митинг против съветското въздействие в България и съветската експанзия в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР