САЩ са спрели доставка на оръжия за Израел в знак

...
САЩ са спрели доставка на оръжия за Израел в знак
Коментари Харесай

САЩ са спрели доставка на оръжия за Израел заради офанзивата в Рафах

Съединени американски щати са спрели доставка на оръжия за Израел в символ на противоречие с проектите на израелските военни да нахлуят в град Рафах в Ивицата Газа . Това заяви във вторник почитан американски чиновник, представен от Ройтерс и Би Би Си.

Новината идва, откакто във вторник израелските сили завзеха сред Ивицата Газа и Египет в Рафах. Така те прекъснаха жизненоважен маршрут за доставка на филантропична помощ в Ивицата. Вашингтон обществено оказва напън върху Израел да отсрочи.

Решението за отсрочване на изпращането на оръжия за Тел Авив обаче е взето, преди Израел да превземе пункта в Рафах. По думите на американския чиновник доставката е била спряна предходната седмица. Тя е включвала общо към 3500 бомби с друг потенциал.

„ Започнахме деликатно да преглеждаме препоръчаните прехвърляния на съответни оръжия за Израел, които биха могли да бъдат употребявани в Рафах “, сподели служителят, представен от Ройтерс. Това преразглеждане на доставките за Израел е почнало през април.

„ Особено внимание отделяме на крайната приложимост на 2000 -килограмовите бомби и на въздействието, което те биха могли да окажат в гъсто обитаеми градски зон “, добави неназованият чиновник.

Мерките се взимат, тъй като израелската страна не е „ дала отговор изцяло “ на загрижеността на Съединени американски щати по отношение на филантропичните потребности на цивилното население в Рафах, сподели още служителят, представен от Би Би Си.

За момента няма коментар от страна на Израел по тематиката.
Защо Израел атакува Рафах
Град Рафах се намира на границата сред Ивицата Газа и Египет. След началото на през октомври предходната година това е единственото място, през което хората в Ивицата могат да я изоставен, а да влизат на територията ѝ.

Стотици хиляди палестинци от други елементи на Ивицата Газа откриха убещиже в Рафах през миналите месеци. Сега израелските бомбардировки са изключително интензивни точно в този регион.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху твърди, че страната не може да реализира задачата си за „ цялостна победа “ и заличаване на военния капацитет на групировката Хамас , без да влезе в Рафах.

Хамас е ислямистка паравоенна формация, оповестена за терористична от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни. Сегашната война в Близкия изток се води сред Израел и Хамас, а Тел Авив си слага за цел цялостното заличаване на групировката.

През февруари тази година Израел. Съединени американски щати приканиха израелските управляващи да не стартират такава атака без „ благонадежден “ проект за евакуация на цивилното население.

В понеделник израелските военни подредиха на палестинците да стартират да се изтеглят от източните елементи на Рафах, а във вторник превзеха граничния пункт в града.

В същото време сред Израел и Хамас за преустановяване на огъня в Ивицата. Временно помирение във войната ще включва освобождение на израелски заложници, отвлечени от Хамас, както и на палестинци, държани в израелски затвори.

В понеделник Хамас сподели, че е. Във вторник Нетаняху сподели, че на страната му, само че Тел Авив ще продължи договарянията.
Каква е позицията на Съединени американски щати
Израел е най-близкият съдружник на Съединени американски щати в Близкия изток. Въпреки това Вашингтон упорства Тел Авив да отсрочи офанзивата си в Рафах и да защищити цивилното население.

„ Ние водим разговор с Израел за това по какъв начин ще посрещнат филантропичните потребности на цивилното население в Рафах и по какъв начин да работят против Хамас там по друг метод, в сравнение с други места в Газа “, сподели чиновник на администрацията на Белия дом, представен от Би Би Си.

Същевременно говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че задължението на Вашингтон към сигурността на Тел Авив остава „ стоманен “.

По-рано през седмицата Пентагонът (американското министерство на отбраната) съобщи, че не е имало политическо решение за отвод от доставяне на Израел с оръжия.

Преди няколко седмици Съединени американски щати дефинитивно за няколко страни - Украйна , Израел и Тайван .

За поддръжка на Израел бяха отделени 26,38 милиарда $, в това число над 9 милиарда $ за филантропична помощ за Ивицата Газа.

Конфликтът сред Израел и Хамас в района стартира на 7 октомври 2023 година с, при което бяха убити към 1200 души, а към 240 бяха взети за заложници от групировката.

В отговор Израел в Ивицата Газа. По, следени от Хамас, досега на близо 35 хиляди души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР