Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в

...
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в
Коментари Харесай

Разрушиха паметника на загиналите българи в Охридското езеро през 2009 г.

Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, изгубили живота си при потъването на кораба „ Илинден “, е опустошен, оповестява БГНЕС.

Разрушена е „ стилизираната капка “, в която бяха преплетени 15 железни рози. Тя подсещаше за трагичния случай в Охридското езеро на 5 септември 2009 година.

Тогава се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира „ Свети Наум “.

Корабът “Илинден” потъна на 200 м от брега.

Снимка: БГНЕС

През последните три дни в прилежаща районен съд Македония избухна нова нервност във връзка изявлението на премиера Зоран Заев пред БГНЕС. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, дружно с група някогашни комунистически фигури като Бранко Цървенковски и най-близкият политик до Никола Груевски – Георге Иванов, са измежду водещите фигури в новата акция против България. В пропагандата вземат участие голям брой медии.

Снимка: БГНЕС

В изявлението пред българската медия Зоран Заев съобщи, че двата народа имат обща история.

Снимка: БГНЕС

„ Гоце Делчев е бунтовник и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в интерес на другарството сред нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем позитивна атмосфера за младежите, с цел да употребяват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през интервала, който следва. България не е фашизъм, България е наш другар. Новите генерации не знаят цялата тази реалност, а тя би трябвало да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това въздейства на хората по един доста неправилен метод. Ако някой си разрешава да очерня България с ПР-публикации по света, ще понесе отговорност. Това няма да го разреша. Държавата не взе участие в това “, сподели още Заев.

Министерство на външните работи изрази дълбокото си отвращение по отношение на кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба „ Илинден “ в Охрид.

Снимка: БГНЕС

„ Подобно отношение към паметта на българските туристи, починали на 5 септември 2009 година, е неприемливо “, подчертаха от Министерство на външните работи пред БГНЕС.

„ Надяваме се, че тази вандалска демонстрация няма да остане незабелязана от страна на управляващите в Република Северна Македония и причинителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност “, показаха още от ведомството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР