Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в

...
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в
Коментари Харесай

Разрушиха паметника на загиналите в Охриското езеро българи, МВнР осъди вандализма

Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, изгубили живота си при потъването на кораба “Илинден ”, е опустошен, съобщи БГНЕС.
Вандалски разрушена е стилизираната капка, в която бяха преплетени 15 железни рози. Тя подсещаше за трагичния случай в Охридското езеро на 5 септември 2009 година.
 11 години от нещастието с кораба Илинден 11 години от нещастието с кораба " Илинден "
На днешната дата, 5 септември 2020 година се навършват 11 години от потъването на корабчето " Илинден " на 5 септември 2009 година в Охридското е...
При трагичния случай се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира “Свети Наум ”. Корабът “Илинден ” потъна на 200 м от брега.
През последните три дни в прилежаща районен съд Македония избухна нова нервност във връзка изявлението на премиера Зоран Заев пред БГНЕС. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, дружно с група някогашни комунистически фигури като Бранко Цървенковски и най-близкият политик до Никола Груевски – Георге Иванов са измежду водещите фигури в новата акция против България. В пропагандата вземат участие голям брой медии.
В изявление пред БГНЕС Зоран Заев съобщи, че двата народа имат обща история. " Ако някой си разрешава да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го разреша. Държавата не взе участие в това ”, сподели още Заев.
Министерството на външните работи изрази надълбоко отвращение по отношение на кощунствения акт на опозоряване на паметника на жертвите от кораба „ Илинден “ в Охрид. Подобно отношение към паметта на българските туристи, починали на 5 септември 2009 година, е неприемливо.
 Протест в Охрид против противозаконен градеж на минаре Протест в Охрид против противозаконен градеж на минаре
Незаконният градеж на 32-метровото минаре би трябвало да спре. Политиците би трябвало да излязат и да кажат ясно по какъв начин мислят да решат казуса с д...
" Надяваме се, че тази вандалска демонстрация няма да остане незабелязана от страна на управляващите в Република Северна Македония и причинителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност ", се показва в известието на Министерство на външните работи.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР