Паметникът 1300 г. България пред НДК беше демонтиран през 2017

...
Паметникът 1300 г. България пред НДК беше демонтиран през 2017
Коментари Харесай

Дама попита: Помните ли това? Липсва ли на някого?

Паметникът " 1300 година България " пред НДК беше демонтиран през 2017 година. По-късно бе възобновен войнишкият мемориал на първи и шести пехотен полк, който в миналото се е издигал на това място. Повечето столичани не пропуснаха опцията да снимат за последно с останалото от емблематичния монумент, който се трансформира в знак на разрухата през последните години.

Дама разгласява фотография на паметника в огромна група във Фейсбук, научи Sofia24.bg . Тя попита столичани: Помните ли това? Липсва ли на някого?

Ето част от мненията на столичани:

- Какво пишеше на паметника? Някой помни ли?

- Да, липсва ни.

- Унищожихме част от историята като го премахнахме. Това, което направиха на негово място е толкоз незначително и неугледно, че надали някой би се снимал с него. Старият монумент не беше изключително хубав и не изключително логичен, само че пък изглеждаше много по-интересно. Частица история от едно друго време беше унищожена, тъй като не се откриха пари да се реставрира. Летящата паница в Бузлуджа я очакваше същата орис. Беше оставена на произвола, да се разпада с години. Интернет я направи известна и забавна дестинация за чужденци и хора, които желаят да желаят да видят чудата част от историята. Това я избави и нея да не я бутнем по същия метод.

- Това нещо си беше грозно през цялото време. И загрозяваше пейзажа. НДК и оформлението му беше най-хубавото основано по времето на комунизма.

- Лъвът с щита и картата на българската екзархия, който е стоял на това място още по царско време е незначително и неугледно? Има нещо незначително и неугледно, само че не е паметникът.

- Помня, че чужденците се скъсваха да го снимат...

- Поредната бг-чудатост, която не успяхме свястно да съхраним и по тази причина я махнахме.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР