Паметник на ген. Иван Колев да бъде поставен във Варна

...
Паметник на ген. Иван Колев да бъде поставен във Варна
Коментари Харесай

Паметник на генерал Иван Колев поставят във Варна

Паметник на ген. Иван Колев да бъде подложен във Варна утвърди комисията по просвета към Общински съвет, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Предложението идва от съдружие „ Български родолюбци “ във връзка 160 години от рождението на генерала, които се означават през 2023 -та.

Идеята е бюст-паметникът да бъде подложен в градинката на кръстовището на булеварда, носещ името „ Генерал Колев “ и бул. „ Цар Освободител “. Паметникът да бъде с размери 2.10 м/0.70 м/0.70 м

За реализирането на концепцията Общината ще отпусне 25 хиляди лв.. Предстои да се показа абстрактен план и макет, след което документите да бъде импортирана за разглеждане и утвърждение от Експертния съвет по естетизация на градската среда.

Ген. Колев е роден на 15 септември 1863 година в бесарабското българско село Бановка, обитаемо най-вече от изселено от Тракия българи. Завършва с отличие Болградската гимназия. Награден е за присъединяване му в българския Ученически легион при отбрана на акта на Съединението на Княжество България и Източна Румелия и последвалата Сръбско – българска война през 1885 година. Постъпва в Софийско военно учебно заведение през 1887 с отличие и бива причислен като подпоручик в 3 – ти конен полк. След 1892 година постъпва във военната академия в Торино. Преминава през редица управителни функционалности, а през 1916 година става пълководец на Първа конна дивизия. Заболява тежко и умира година по – късно след лекуване във Виена.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР