Паметната титла на Димитър Кузманов в турнира от сериите "Чалънджър"

...
Паметната титла на Димитър Кузманов в турнира от сериите "Чалънджър"
Коментари Харесай

Историческо постижение за мъжкия ни тенис

Паметната купа на Димитър Кузманов в шампионата от сериите "Чалънджър " на АТР в Барселона основава казус за българския мъжки тенис.

Благодарение на извоюваните точки в каталунската столица през предходната седмица 28-годишният пловдивчанин ще направи идния понеделник своя дебют в Топ 200 на международната класация (най-вероятно под №187). Това ще ознаменува и първия случай в историята, в който двама наши тенисисти са по едно и също време измежду най-хубавите двеста при мъжете. Другият е първата ни ракета Григор Димитров, понастоящем №28 в света.

Преди тях единствено двама наши състезатели бяха стигали толкоз високо в ранглистата на АТР, само че по друго време - Милен Велев и Орлин Станойчев. Велев пръв реализира пробив, изкачвайки се до рекордното за България към оня миг 121-во място през 1993 година По това време Станойчев беше отвън първите 700, а неговите най-силни години пристигнаха във втората половина на 90-те, когато в шест следващи сезона (1995-2000) той беше неизменима част от Топ 200.

През 2000 година Орлин Станойчев стана и първият български тенисист, влезнал в Топ 100 на света, изкачвайки се до №96 - позиция, недостигана от различен наш тенисист при мъжете преди Григор Димитров. Велев, Станойчев, Димитров и Ивайло Трайков бяха и единствените българи с трофеи от категория "Чалънджър " преди Димитър Кузманов.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР