Пълна стенограма на обръщението на президента на РФ Владимир Путин

...
Пълна стенограма на обръщението на президента на РФ Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин: Всички извършители, организатори и поръчители на това зверство ще бъдат наказани

Пълна стенограма на обръщението на президента на РФ Владимир Путин след терористичната офанзива в " Крокус Сти Хол ":

Уважаеми жители на Русия!

Обръщам се към Вас по отношение на кървавия, безчовечен терористичен акт, жертви на който станаха десетки мирни, почтени хора – наши сънародници, в това число деца, юноши и дами. В момента лекарите се борят за живота на потърпевшите, които са в тежко положение. Сигурен съм, че ще създадат всичко допустимо и даже невероятно, с цел да запазят живота и здравето на всички ранени.

Специални думи на признателност към екипажите на колите за спешна помощ и въздушните спасители, бойците от специфичните елементи, пожарникарите, спасителите, които направиха всичко, с цел да спасят живота на хората, да ги извадят от огъня, от епицентъра на огъня и дима и да предотвратят още по-големи загуби.

Не мога да подцени помощта на елементарните жители, които в първите минути след нещастието не останаха равнодушни и дружно с лекари и чиновници по сигурността оказаха първа помощ и доставиха жертвите в лечебните заведения.

Ще окажем нужната помощ на всички фамилии, чийто живот е претърпял извънредно злощастие, на ранените и потърпевшите. Изказвам своите дълбоки, откровени съболезнования на всички, които изгубиха свои близки. Цялата страна, целият ни народ скърби с вас. Обявявам 24 март за ден на народен печал.

В Москва и Московска област, във всички райони на страната, са въведени спомагателни ограничения за битка с тероризма и саботажите. Основното в този момент е да не позволим на тези, които стоят зад тази кървава баня, да извършат ново закононарушение.

Що се отнася до следствието на това закононарушение и резултатите от оперативно-издирвателните дейности, към сегашния миг може да се каже следното. И четиримата директни причинители на терористичната офанзива, всички, които са стреляли и убивали хора, са открити и арестувани. Те се пробвали да се укрият и се придвижили към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна им е бил квалифициран канал за прекосяване на държавната граница. Задържани са общо 11 души.

Федералната работа за сигурност на Русия и други правоприлагащи органи работят за идентифициране и откриване на цялата съучастническа база на терористите: тези, които са им осигурявали превоз, очертавали направления за бягство от мястото на престъплението, подготвяли тайници за оръжия и муниции.

Повтарям, проверяващите и правоохранителните органи ще създадат всичко, с цел да открият всички детайлности към закононарушението. Но към този момент е явно, че сме изправени не просто пред деликатно и цинично планувана терористична офанзива, а пред проведено всеобщо ликвидиране на мирни, беззащитни хора. Престъпниците невъзмутимо и целеустремено се заеха да убиват, да разстрелват нашите жители, нашите деца от упор, по този начин както в миналото нацистите правиха кланета в окупираните територии, те възнамеряваха да устроят показна екзекуция, кървясъл акт на заплашване.

Всички причинители, уредници и поръчители на това закононарушение ще понесат заслужено и неизбежно наказване, без значение кои са, без значение кой ги управлява. Пак споделям, ние ще идентифицираме и накажем всички, които стоят зад терористите, които са подготвили това безчовечие, това нахлуване против Русия, против нашия народ. Знаем каква е опасността от тероризма.

Тук разчитаме на взаимоотношение с всички страни, които откровено споделят нашата болежка и са подготвени действително да обединят напъните си в битката против общия враг - интернационалния тероризъм с всичките му проявления. Терористи, убийци, нечовеци, които нямат и не могат да имат народност, ги чака една нежелана орис – отмъщение и давност. Те нямат бъдеще.

Нашият общ дълг в този момент, на нашите приятели от фронта, на всички жители на страната, е да бъдем дружно в обединен строй. Вярвам, че по този начин ще бъде, тъй като никой и нищо не може да разклати нашето единение и воля, нашата увереност и храброст, силата на единния народ на Русия. Никой няма да може да посее отровните семена на суматохата и раздора в нашето мултиетническо общество.

Русия неведнъж е прекосявала през сложни, от време на време непоносими тествания, само че е ставала още по-силна. Така ще е и в този момент.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР