Първи изборен успех отбеляза британската Лейбъристката партия броени месеци преди

...
Първи изборен успех отбеляза британската Лейбъристката партия броени месеци преди
Коментари Харесай

Поражение на консерваторите на Сунак в частичен парламентарен вот

Първи избирателен триумф означи английската Лейбъристката партия броени месеци преди предстоящите парламентарни избори във Англия, предадоха международните организации.

По време на непълен парламентарен избор за попълване на овакантено място в английския парламент, състоял се през вчерашния ден, лейбъристът Крис Уеб завоюва в изборния окръг Блекпул. Той получи 58,9% от гласовете и това негово достижение бе несъмнено от водача на лейбъристите Киър Стармър като " победа с резултата на земетресение ".

До избор в Блекпул се стигна, откакто досегашният народен представител там, консерваторът Скот Бентън подаде оставка поради скандал, обвързван с лобиране.

Вотът за попълване на това депутатско място се създаде в същия миг, в който се създадоха и локални избори в Англия и Уелс, като се чака резултатите от тях да не са удобни за консерваторите на премиера Риши Сунак.

На локалните избори се оспорваха места в локални администрации, за които за последно се е гласувало през 2021 година по времето, когато министър председател беше Борис Джонсън и той беше с висок рейтинг в допитванията. Първите резултати от локалните избори в този момент демонстрират прогрес на лейбъристите.

Гласуваше се за 11 кметски места и за над 2500 локални съветници, както и за замяна на целия състав на локалния съвет на Лондон. В английската столица кметът лейбърист Садик Хан се бори за трети мандат, като към този момент прогнозните резултати от вота вещаят победа пред съперничката му от Консервативната партия Сюзан Хол.

Според английски медии резултатите от тези избори, които ще бъдат оповестявани поетапно през днешния ден и на следващия ден, може да накарат съперници на Риши Сунак в личната му партия да се опитат да го сменят преди парламентарните избори.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР