Палеонтолози откриха много необичайни останки от хора в една от

...
Палеонтолози откриха много необичайни останки от хора в една от
Коментари Харесай

Човешките предци били закуска за хищниците

Палеонтолози откриха доста необикновени остатъци от хора в една от пещерите на територията на Мароко. Следите от зъби на хиена върху техните кости приказват, че хората по едно и също време са били съперници в битката за храна и източник на храна за хищниците още преди 500 000 години, се споделя в публикация, оповестена в сп. PLoS One.

„ Разбира се, споровете и конфликтите сред античните хора и хищниците по това време би трябвало да са се случвали на практика постоянно, нашето изобретение е едно от първите свидетелства за това, че огромните хищни същества постоянно или епизодично са яли нашите предшественици “, споделя Камил Дожеар (Camille Daujeard) от Сорбоната (Франция).

Дожеар и сътрудниците ѝ са стигнали до този извод, като изучили останките от необикновена група антични хоминиди – по този начин наречените Хомо родесиенсис (Homo rhodesiensis) – подвид хайделбергски хора, общ предшественик на неандерталците и актуалните поданици на Земята, живели на територията на Северна Африка преди 120–400 хиляди години. Цяла редица палеонтолози считат, че тези хора са били наши директни предшественици.

В една от кариерите близо до Казабланка, град мегаполис в Мароко, друга група учени са разкрили в пещера бедрени кости и други остатъци от няколко Хомо родесиенсис, на повърхността на които имало извънредно странни драскотини и увреждания.

Дупките, счупванията и драскотините по костите приказват, че техните притежатели са били изядени живи от хиени, саблезъби тигри или мечки или че техните тела са били открити и раздрани на части малко след гибелта им.

Тъй като костите на античните хора били разгризани на части за достъп до костния мозък, Дожеар и нейните сътрудници считат, че техните притежатели са станали жертви на антични хиени с много мощни челюсти, а не на котки или мечки. Това е изцяло евентуално – хиените в предишното постоянно са си правили леговища в пещерите, за които може да са се конкурирали с хората.

За какво приказва всичко това? Досега учените са считали, че изобретението на оръдия на труда и преходът на „ месна “ диета би трябвало да са предиздвикали индивида да премине в режим на цялостна конкуренция с хищниците за достъп до храна и среда на обитание, само че свидетелства за това преди епохата на неандерталците и кроманьонците не са откривани.

Откриването на следи от зъби на хиени върху костите на хора, живели преди повече от 500 000 години, удостоверява това и приказва за сложността на връзките сред хищниците и техните нови „ съперници “ – хората може по едно и също време да са били източник на храна, и като живи съперници и плячка, и като хищници, които са ловували някогашните „ крале “ на хранителната верига.

Динамичната природа на тези връзки е станала причина за измирането на доста хищници, образци за което може да се видят в историята на изгубването на мегафауната на Северна Америка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР