Палеонтолози откриха кехлибар на 99 милиона години с представител на

...
Палеонтолози откриха кехлибар на 99 милиона години с представител на
Коментари Харесай

Палеонтолози откриха кехлибар на 99 милиона години с праисторическа мравка, впила челюсти в жертвата си

Палеонтолози откриха кехлибар на 99 милиона години с представител на от дълго време изчезнали прародители на мравките, който е впил челюсти в жертвата си, заяви "Сайънс алърт ".

Свирепият див звяр е новоидентифициран тип праисторическа мравка Ceratomyrmex ellenbergeri. Кехлибарът е първото удостоверение за процеса на хранене на мравките от пъкъла. Жертвата е липсващ сродник на хлебарките.

"Фосилизираното държание е нещо извънредно рядко, изключително на див звяр - сподели Филип Бардън, който изследва обществена еволюция на насекомите в софтуерния институт на Ню Джърси. - Като палеонтолози допускаме за функционалността на антични характерности по наличните данни. Да забележим по какъв начин липсващ див звяр улавя жертвата си, е скъпо ". Думите му са представени от Българска телеграфна агенция.

Мравките са измежду най-разнородните създания на планетата ни. На науката са известни над 12 500 типа, като експертите допускат, че още 10 000 чакат да бъдат открити. Никой от тях обаче не наподобява на откритите в кехлибари в Мианма, Канада и Франция.

Най-особени са челюстите на "мравките от пъкъла ". Те не наподобяват на никое от актуалните инсекти. Долната им челюст се движи нагоре, с цел да притисне жертвата към рогоподобна лопатка от горната страна. И други антични мравки от пъкъла имат подобен рог, само че фосилът на 99 милиона години е първото доказателство в поддръжка на тази доктрина.

За разлика от тях челюстите на актуалните мравки се движат хоризонтално.

Първата "мравка от пъкъла " е открита преди стотина години.

A long-extinct lineage of insect, known as the 'hell ant', has been discovered frozen in 99-million-year-old amber, with its scythe-like jaw still pinning its prey. This predator is a newly identified species of a prehistoric ant: Ceratomyrmex ellenbergeri
— Massimo (@Rainmaker1973)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР