Палеонтолози направиха едно от най-невероятните открития на територията на Великобритания.

...
Палеонтолози направиха едно от най-невероятните открития на територията на Великобритания.
Коментари Харесай

Откриха огромен скелет на праисторическо морско чудовище

Палеонтолози направиха едно от най-невероятните открития на територията на Англия. Става въпрос за скелета на праисторическо морско животно, което е било с великански размери.

Скелетът е открит покрай язовира Рутланд Уотър в Англия. Заслужава да се означи, че този скелет на ихтиозавър е най-цялостният от всички, откривани до момента на територията на Англия, оповестява " Гардиън ".

Откритият скелет е дълъг цели 10 метра. Черепът тежи съвсем един звук. Това необикновено морско влечуго е живяло преди към 180 милиона години.

Някои експерти са нарекли ихтиозаврите морски дракони, тъй като са имали необикновено огромни зъби и очи. Новооткритата находка може да бъде наречена най-цялостната, правена в миналото в историята на английската палеонтология.

Вкамененият скелет на ихтиозавър е открит от Джо Дейвис, който работи за Фонда за дива природа на графство Лестършир. Откритието е направено покрай язовира Рутланд Уотър.

Палеонтологът доктор Дийн Ломакс декларира, че остатъци от ихтиозаври са откривани в Обединеното кралство доста пъти преди този момент, само че този скелет е най-големият и в същото време най-добре непокътнатият. Находката се счита за най-великата в историята на английската палеонтология.

Ихтиозаврите са се появили на нашата планета преди съвсем 250 милиона години. Пълното им изгубване настава преди към 90 милиона години. Размерът на тези неповторими същества варирал от един до 25 метра. Формата на тялото им е била сходна на тази на днешните делфини.

През 70-те години на предишния век, когато се строи язовирът Рутланд Уотър, археолозите откриват два скелета на ихтиозаври. Те били непълни и не толкоз огромни. Марк Евънс споделя, че още когато се виждала единствено част от новата находка, той към този момент знаел, че това е най-големият скелет на динозавър в района.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР