Пакистански антикорупционен съд осъди днес бившия премиер на страната Имран

...
Пакистански антикорупционен съд осъди днес бившия премиер на страната Имран
Коментари Харесай

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан беше осъден на 14 години затвор за корупция

Пакистански антикорупционен съд осъди през днешния ден някогашния министър председател на страната Имран Хан и брачната половинка му Бушра Биби на 14 години затвор за корупция, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на представители на затворническите управляващи.

Тази присъда бе постановена единствено ден откакто различен профилиран съд осъди Хан на 10 години затвор за издаване на държавни секрети, напомня Българска телеграфна агенция. Хан бе наказан за това, че е споделил наличието на секретна депеша, изпратена от посланика на страната във Вашингтон до държавното управление в Исламабад. От нея излиза наяве, че Съединени американски щати са предложили министър председателят да бъде отхвърлен от власт поради проруската му позиция за войната в Украйна.

По делото за корупция Хан и неговата брачна половинка бяха упрекнати в нелегално задържане и продажба на държавни дарове, които той е получил в качеството си на министър-председател.

Освен това съдът лиши подсъдимия от правото да заема с години каквато и да е държавна служба. За 8 февруари в Пакистан са планувани парламентарни избори.

Имран Хан и Бушра Биби бяха упрекнати преди три седмици в задържане на бижута и часовници, получени като държавни дарове от държавното управление на Саудитска Арабия, прецизираха управляващите. Двамата не се признаха за отговорни по тези обвинявания на делото, гледано в съда в пандиза " Адиала " в гарнизонния град Равалпинди.

Ройтерс напомня, че през август предходната година някогашният министър председател получи и тригодишна присъда от различен съд за продажба на предмети на стойност над 140 милиона рупии (501 000 долара), които са държавна благосъстоятелност. Той ги е получил като държавни дарове, до момента в който е бил министър председател в интервала 2018-2022 година

Впоследствие тази присъда бе изменена в условна, само че Хан остана зад решетките по силата на други каузи. Той твърдеше, че е закупил законно въпросните предмети. Представители на държавното управление обявиха на собствен ред, че съучастници на Хан са продали държавните дарове в Дубай, ОАЕ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР