Пакистан активно се стреми към членство в БРИКС с помощта

...
Пакистан активно се стреми към членство в БРИКС с помощта
Коментари Харесай

БРИКС: Още една държава може да се присъедини с помощта на Русия

Пакистан интензивно се стреми към участие в БРИКС благодарение на един от първичните участници в блока, Русия, като се пробва да укрепи връзките си със съюза.

Докато Исламабад употребява околните си връзки с Москва, с цел да си обезпечи място в БРИКС, продължава да съществува напрежение с Индия, дълготраен съперник, който се опълчва на включването на Пакистан заради исторически спорове.

Нежеланието на Индия произтича от обстоятелството, че тя не е съгласна да споделя платформата с Пакистан, което евентуално би могло да накърни единството на БРИКС.

В последно време пакистанският политик и сенатор Мушахид Хюсеин се застъпи за участието на Пакистан в БРИКС, паралелно със срещи с съветския сенатор Владимир Чижов, с цел да получи поддръжка от Москва.

Връзката сред Русия и Пакистан, продължаваща към този момент няколко десетилетия, включва съдействие в региона на енергетиката, свързаността, образованието и районната сигурност. За Русия включването на Пакистан в БРИКС може да ускори въздействието ѝ в границите на блока, като Исламабад евентуално ще съгласува решенията си с ползите на Москва.

Икономическите провокации пред Пакистан в допълнение акцентират смисъла на участието в БРИКС, което предлага на страната по-голяма финансова платформа. Въпреки това решението за отправяне на покана към Пакистан остава нестабилно, като резултатът от евентуалното му включване в БРИКС остава затулен в тайнственост.

Възраженията на Индия се основават на схващането, че Пакистан не предлага съвсем никакъв действителен принос към БРИКС, което може да натовари алианса без съответни изгоди. Индия се притеснява, че включването на Пакистан може да наруши салдото в БРИКС и да подкопае неговата успеваемост.

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР