Със задължителната задръжка Илиев служи цели 39 месеца, в които

...
Със задължителната задръжка Илиев служи цели 39 месеца, в които
Коментари Харесай

Илиан Илиев се нагърбва с много трудна задача

Със наложителната задръжка Илиев служи цели 39 месеца, в които няма по какъв начин да тренира, само че въпреки всичко играе футбол. Между 1987 и 1989 г. играе по два мача всеки уикенд – в събота за дублиращия отбор на „ Черно море ”, а в неделя за локалния боен тим. За тази работа му оказва помощ варненската легенда Димитър Боснов – Босната, който посредством топла връзка с адмирали, съумява да изкара Илиан от кораба за мачовете.

 

През пролетта на 1989 година прави дебюта си и в представителния тим на „ Черно море ”. Според самия Илиев, тези повече от три години в казармата най-вече са съдействали да се построи като футболист.  

Голямата крачка се случва през лятото на 1991 година Интерес към обещаващия халф има и от „ Левски ”, и от ЦСКА. Томас Лафчис и Васил Методиев – Шпайдела обаче отиват на крайници при Илиев във Варна и персонално го убеждават да облече синята фланелка. Плащат се рекордните за това време 2 млн. лв. (по тогавашния курс към 100 000 долара).

 

Мечтата на татко му да го види със синия екип отлетява, когато по време на първия лагер с „ Левски ” в Боровец таткото Димо умира при фатален битов случай. Сетне Илиев става част от един от най-силните генерации на „ Левски ”, който в интервала 1992-1995 година опустошава всичко по пътя си у нас и става три поред първенец на България.

 

Има два популярни гола против ЦСКА. През есента на 1991 година при триумфа с 2:1 потегля с топката от центъра, минава няколко противника и поразява алената врата. Три години по-късно с брилянта странична ножица дава началото на историческата победа със 7:1 над безконечния противник.

И до през днешния ден Илиан Илиев е единственият досега български футболист, играл за португалския гранд „ Бенфика ”. Лисабонската му случка стартира през 1995 година Той е един от общо деветимата чужденци в тима, а по тогавашния правилник в мач могат да играят единствено трима.

 

Въпреки жестоката конкуренция нашият изиграва 40 мача с 5 гола. По-късно обаче прехвърчат искри сред него и треньора, който го нарочва за преследване. Илиан напуща „ Бенфика ” наскърбен след първия кръг на сезон 1997/98, а единствено две седмици по-късно треньорът е уволнен.

Макар мощната му кариера на клубно ниво Илиев е от дузината класни наши играчи, които не съумяват се докопат до състава за международното в САЩ’94 по решение на Димитър Пенев. Честолюбивият Илиев е обиден и дълго време по-късно отхвърля повиквателни на чичо Митко, в това число и за европейското състезание в Англия през 1996 година Днес обаче не е отмъстителен и споделя, че не му се сърди.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР