ОЗБГ Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ) разпрати до медиите

...
ОЗБГ
Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ) разпрати до медиите
Коментари Харесай

ОЗБГ: Разливът от Мопанг се разраства, а управляващите лъжат, че всичко е наред

ОЗБГ Организацията за протекция на българските жители (ОЗБГ) разпрати до медиите своята позиция по отношение на приключването на мазут от потъналия транспортен съд " Мопанг “. Burgas24.bg разгласява техния коментар, основан на лично изследване и исторически обстоятелства без редакторска интервенция.

Много се изговори по тематиката и доста се изписа, само че ефикасните дейности от страна на страната куцат. Ние от Организация за протекция на българските жители /ОЗБГ/ не можем да стоим безучастни и безпристрастни към този проблем и евентуална екологична злополука. Липсата на храброст от страна на институциите ни стимулира да правим лична инспекция по случая, да създадем фотоси и да заснемем видео. Истината е, че разливът се разраства, а политици и ръководещи още веднъж излъгаха, че казусът е отхвърлен и всичко е наред. Въпрос на време е Черно море да бъде мощно нечисто и част от флората и фауната му да бъдат унищожени!

Ще стартираме с къса предистория за самия транспортен съд и по какъв метод се озовава на 30 метра дълбочина с резервоари цялостни с мазут.

" Мопанг “ е американски товарен параход от вида на по този начин наречените WWI Sub Boats. Построен от Submarine Boat Company /корабостроителница в Ню Джърси, Съединени американски щати, която е благосъстоятелност на Electric Boat Company/, а по-късно преименувана на General Dynamics. Корабът е основан по специфична стратегия на U.S. Shipping Board, обвързвана с поръчката  на 150 идентични кораба за компенсиране загубите от войната. Пуснат на вода на 20.01.1920 година Водоизместимостта му е 3658 GRT, 5076 DWT с дължина 102,3 метра и широчина 14,1 метра. Снабден е с един мотор от 1500 конски сили, с един винт. Номер на корпуса: 824. Има 9 горивни резервоара: шест комбинирани за баласт и гориво в двойно дъно, един на кърмата, един на носа и един при парните котли.

Собственост е на Съединени американски щати в лицето на U.S. Shipping Board. Първоначалното име на кораба е MEESHAWN, а по-късно преименуван на PITTSBURGH BRIDGE. След това още веднъж името се сменя на MOPANG. Предаден за употреба на Lykes Brothers Steamship Company. Февруари 1920 година поема на първи курс от Newark – Florida – New Orleans – Rotterdam – London. Предаден за употреба на Port Arthur – Transatlantic Line. По-късно е предаден за употреба на Wyman Steamship Company – компания на Benjamin Morse наследник на Charles Morse. След банкрута на Atlantic Adriatic Steamship Company U.S., Shipping Board го предава на A.H. Bull & Co. за работа в Черно море. Започва курс № 53 от New York на 1 април 1921 година. Доставя артикули за белогвардейските войски в Русия.

На 1 юли 1921 година в 05:30 часа, пътувайки от Истанбул за Бургас, се натъква на мина, която го " удря “ сред първи и втори трюм и бързо потъва. Няма жертви, само че корабът остава да лежи на десния си ръб на дълбочина сред 24-32 метра с нагорнище от дъното 7 метра. Основните повреди от гърмежа са в носовата част на кораба. Ясно различими са надстройките, елементи от комина и палубата. Свободен е достъпа до трюмовете и част от каютите. Остатъци от товара – купчина обувки, сандъци с аварийни елементи и други са забележими в трюмовете.

 

На място е и винтът с диаметър към три метра, и кърмовата лебедка. По продължение на корпуса се плъзга котвената верига, потъваща в наносите по дъното. Вероятно котвата се е откачила сега на потъването и се е намотала към кораба. Координатите на потъналия железен звяр са 42°28.’04 N и 27°41.’39 Е.

Години по-късно от " Мопанг “ стартира приключване на мазут, който замърсява Черно море. Редица неподготвени хора изричат мнение и не престават да настояват, че SS MOPANG се е задвижвал с въглища, само че прилагаме план № 1023 /OIL BURNER/, с цел да се опровергаят всевъзможни изказвания, зашити с бели конци. Общият потенциал на резервоарите е 1077 тона мазут. В България,  през 20-те години на предишния век, бункероването е било скъпо и мъчно, и не е изключено корабът да е потеглил цялостен от Истанбул. Обръщаме внимание на " дървените философи “, че остарялото име на SS MOPANG e PITTSBURGH BRIDGE и корабът попада под това име в графата в дясно.

Толкова за техническите данни и историята на кораба. Да се върнем към протичащото се през днешния ден и множеството пропуски от страна на страната, т.е. от  страна на избрани лица.

Министърът на Министерство на околната среда и водите Нено Димов излезе обществено на 16.08.2018 година и сподели: " Няма никаква заплаха от екологична злополука или замърсявания по Южното Черноморие “, до момента в който в това време " Мопанг “ не спираше да бълва мазут. По груби калкулации в кораба има 100 тона мазут, а съгласно корабостроителите общият потенциал на резервоарите е 1077 тона, т.е. действително не се знае какъв брой тона мазут има в потъналия транспортен съд. Не се знае и в кой миг ще изплува мазутът, и ще аргументи невъобразим прелом.

Тук идват въпросите кой, ще поеме отговорност за нежеланието за справяне с казуса или нехайството, което е показал, и дали тези хора е нужно да останат на постовете си, както и какви законови ограничения ще бъдат подхванати против виновниците, с изключение на възможни дисциплинарни уволнения?

Как е допустимо група от доброволци водолази да овладеят и лимитират разлива значително и то единствено с подръчни материали, а цяла една страна до ден сегашен да не предприеме ефикасни дейности. Защо господа ръководещи оставихте и позволихте нашето море да придобие дословния смисъл на името си " Черно море “, до момента в който естествените хора молиха и молеха за взимане на незабавни ограничения?

Има два типа закононарушения: посредством осъществяване на несъмнено деяние или посредством неналичието на такова!

Преди дни ОЗБГ снима видео, показващо част от разлива. Видеото е снимано от Созопол /с алено кръгче е маркирано мястото/, а самият разлив е зад остров " Свети Иван “ и се вижда от второто видео и фотосите.

От ОЗБГ ще продължим да следим случая и ще оказваме помощ с каквото можем. Ще търсим отговорните за бездействието/безхаберието и ще чакаме от страната да не ги прикрива, а да употребява целия си запас да откри кои са те и да си получат наказването по закон, само че преди всичко страната е длъжна да спре разлива, да почисти нечистите водни площи и да предоврати наближаващата екологична злополука.

ОЗБГ сервира своите откровени благодарности на Атанас Русев и Михаил Заимов, които ни дават информация по случая и не стопират да се борят за истината. Благодарим на гражданско съдружие " Да запазим Корал “, както и на всички други, които милеят за българската природа, оказват помощ за нейното запазване и са непримирими към заобикалящата ни незаконна институционална липса на воля.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР