Отварянето на ценовата оферта на единствения участник ще състои на

...
Отварянето на ценовата оферта на единствения участник ще състои на
Коментари Харесай

Само "ВИП Секюрити" иска да разпространява вестниците

Отварянето на ценовата оферта на единствения участник ще състои на идващ стадий.

© Цветелина Белутова Една е подадената оферта в търга на " Български пощи " за разпространяването на вестници и списания и тя е на " ВИП Секюрити ". Това стана ясно през днешния ден при отварянето на предложенията в постройката на държавната компания. Накратко, търгът мина без никакви изненади, като още в края на предходната година стана ясно, че на компанията VIP Security е било обявено, че ще би трябвало да стартира да се занимава с това, описаха източници.

Обществената поръчка е за " Организиране на активността по дистрибуция на печатни издания " и е с индикативна стойност 60 млн. лева без Данък добавена стойност за период от 4 години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До това се стигна откакто министър председателят повери на " Български пощи " задачата да разнася вестниците и списанията до крайните точки за продажба в цялата страна от 1 март. Почти паралелно фирмите, свързани с Делян Пеевски, прекратиха дистрибуторската активност на преса, а веригата му Lafka внезапно затвори. Дистрибуцията на вестници от години не е измежду атрактивните бизнеси, като сдруженията от орбитата на Пеевски държаха монопола, само че комбинирайки го с дистрибуцията на цигари и лотарийни билети.

Помощ от другар

До март издателствата се договаряха с " Национална дистрибуция ", в която бяха обединени предходните купени от Пеевски дистрибутори, а обвързваният с Пеевски търговец на едро " Експрес логистика и дистрибуция " (ЕЛД), извършваше самото разпространяване на цигарите на " Булгартабак ", вестниците, лотарийни билети, които към този момент не са в уравнението.

Така на " Български пощи " беше вменено да подпише контракти с издателствата от една страна и с крайните точки за продажба от друга. Държавната компания обаче не е в положение да се оправи сама с огромната, нова активност, осъществявана по друго време на денонощието и е било решено, че ще търси под реализатор.

За подобен беше нарочена VIP Security, която да прави действителната активност по разнасянето на вестниците от рампата на печатницата до крайните точки. Компанията има настоящ контракт с " Български пощи " за транспорт на инкасото и доставка на колета, като по него се заплаща на изминати километри, а пощите задават маршрутите към частната компания. В проектите на компанията стоеше алтернатива да притегли част от чиновниците на ЕЛД и при трайна поръчка - да закупи и част от транспортните средства.

Какво се желае от претендента

Нямаше съвсем никакви упования, че с изключение на VIP Security ще се намерят други претенденти за считаната за неатрактивна активност.

От подизпълнителя си пощите желаят да реализира цялостния развой по организация, логистика и превоз на подготвени печатни издания до пунктовете за извънредно разпространяване на цялата територия на България, връщане на неосъществената продукция и административно-финансово обслужване на процесите с крайните разпространители по места в страната.

Обемът на услугата е: над 3 100 доставки всекидневно с към 325 хиляди броя печатни издания дневно до най-малко 3 100 крайни пунктове за разпространяване при най-малко 24 национални маршрута всекидневно, 9 неделни маршрута, 105 районни маршрута. Но това е изложение на задачата от преди изключителното състояние, в този момент разпространяването е по-свито.

Финансовата загуба ще остане за пощите, които ще бъдат буферът, като за тях ще бъде търсено субсидиране от страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР