Отстраненият от власт председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон

...
Отстраненият от власт председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон
Коментари Харесай

Фламандските политици: Пучдемон е наш човек

Отстраненият от власт ръководител на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон няма да се завърне в Испания, макар че бе свикан от Мадрид да се яви пред съда тази седмица, написа немският всекидневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, представен от "Фокус ".

На 31 октомври испанският съд заяви , че е привикал някогашния министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон и други 13 някогашни членове на неговото държавно управление на разпит в четвъртък. Те би трябвало да се явят преди против тях да бъдат повдигнати обвинявания в фракционизъм

Холандският ефирен канал NOS цитира белгийския юрист на някогашния каталунски водач, който твърди, че Пучдемон има съществени опасения за това, че в Испания няма да бъде проведен обективен развой против него.

Това значи, че връщането на Пучдемон в Испания ще бъде допустимо, единствено ако управляващите в Мадрид изискат изгонването му.

"Пучдемон е другар и е постоянно добре пристигнал вкъщи. Няма да изоставим никой от приятелите си. Не обръщам тил на приятелите, даже когато имат грижи. Поддържаме връзка с партии и придвижвания в Каталуния и в Испания ", съобщи ръководителят на водещата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт Де Вевер, представен от локални медии.

Опасявам се, че испанският министър председател Мариано Рахой играе доста цинична игра, прибегна до принуждение против личните си сънародници, сложи ги в ъгъла съзнателно, разяснява още водачът на белгийските националисти.

Де Вевер е кмет на Антверпен и е възприеман като най-влиятелния политик в Белгия след крал Филип. Водената от него НФА е мандатоносител за съставянето на настоящето съдружно държавно управление, а в програмата й в дълготраен проект е преследването на задачата Белгия да се трансформира в конфедеративна република.

Пред медиите Де Вевер признава, че НФА е в контакт с отстраненото каталунско управление.

Преди дни държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, водещ представител на НФА, очерта опцията Пучдемон да изиска политическо леговище в Белгия.

Ден по-късно Пучдемон дойде в Брюксел, само че през вчерашния ден съобщи на конференция, че задачата му не е приемане на протекция, а на гаранции за обективен развой в Испания.

Пучдемон не е в Белгия нито по покана, нито по самодейност на белгийското държавно управление. Свободното придвижване в Шенгенското пространство му разрешава да бъде в Белгия без никакви спомагателни условия. Той ще получи отношение като всеки различен европейски жител, бе декларирано от белгийското държавно управление.

Пучдемон има същите права и отговорности като всеки европейски жител, нито повече, нито по-малко. Правителството ще обезпечи зачитането на върховенството на закона. Правителството ще поддържа постоянни дипломатически контакти с Испания при актуалните условия, се показва в формалното изказване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР