Отстраненият директор на фонда за лечение на деца проговори пред

...
Отстраненият директор на фонда за лечение на деца проговори пред
Коментари Харесай

Отстраненият директор на Фонда за деца ще обжалва решението

Отстраненият шеф на фонда за лекуване на деца проговори пред bTV. Д-р Тинка Троева съобщи, че ще апелира заповедта на министерството на опазването на здравето.

Вчера ведомството я смени с претекст за " редовно нарушение на правилника за активността на фонда ".

Д-р Тинка Троева описа, че към този момент си е наела юрист и ще потвърди в съда, че до момента в който е била начало на фонда се е управлявала единствено от ползите на децата. „ Прилича ми доста на едни способи от близкото минало, които не трябва да се повтарят. Спазила съм процедурите, спазила съм правилника”, безапелационна е тя.

Вчера от министерството се мотивираха за решението си като дадоха образец със 7-месечно дете, което се нуждае от чернодробна трансплантация. Тя е можело да се направи у нас. Троева обаче изпратила детето в Германия.

bTV съумя да се свърже по телефона с майката на момченцето в Хамбург. Мариела Стефанова, която е донор на сина си, описа, че фамилията им е настояло трансплантацията да се извърши в чужбина. Интервенцията е сполучлива.

„ Защото възможностите да се направи трансплантацията, са доста по-добри, в сравнение с при нас. Проучвания демонстрират, че доста дребен % в България е сполучлива трансплантацията”, уточни Мирела Стефанова, майка на трансплантирането дете.

Чернодробните трансплантации на деца у нас се вършат единствено в болница „ Лозенец”. От четирите трансплантации от 2012 до 2016 година две са сполучливи. В чужбина процентът е над 90.

„ В чужбина се вършат трансплантации може би в пъти повече на месец, колкото в България единствено за година. В развитите европейски клиники се вършат по 50-100 на месец”, изясни Христина Николова от Център отбрана правата в опазването на здравето.

Само ден след рокадата, се организира съвещание на фонда с новият шеф доктор Мариета Райкова. На него са прегледани 48 деца, отсрочени са едвам 5.

И през днешния ден от здравното министерство отхвърлиха изявление, както и да отговорят документално на въпросите ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР