Оценката ни за женската борба е отлична. Това заяви президентът

...
Оценката ни за женската борба е отлична. Това заяви президентът
Коментари Харесай

Христо Маринов даде отлична оценка на женската борба

Оценката ни за женската битка е отлична. Това съобщи президентът на родната федерация по битка Христо Маринов на днешната конференция. Бронзовите ни медалистки от Токио Тайбе Юсеин и Евелина Николова приказваха пред медиите след оценките си на олимпиадата. На събитието участваха още старши треньорът на националния тим по битка за дами Петър Касабов, помощник-треньорът Стоян Петков и генералният секретар Валентин Райчев.

„ Оценката при дамите е ясна, тя е отлична. Жалко за другите две девойки, само че значимото е, че спечелихме два медала – голям триумф, до момента не се беше случвало. Благодаря на Петър Касабов, на двете „ виновнички “ – Евелина Николова и Тайбе Юсеин. Зад тези медали стоят доста труд и ограничения, оттук-нататък за тях малко отмора и се приготвят за идната олимпиада в Париж “, стартира Маринов.

Петър Касабов е удовлетворен от представянето на двете ни медалистки. „ Доволен съм от двете медалистки, както и от другите две девойки – те не съумяха, само че се постараха. Доста от срещите се обърнаха в последните секунди. След като президентът на нашата федерация е удовлетворен от мен и моя екип, няма по какъв начин да не се усмихвам и аз, въпреки че ми е малко трудничко. Всичко това е поради насъбраната отмалялост през последните пет години, от както бях назначен. През всички тези години ние сме се борили за първото място и колкото се може повече медали “, съобщи наставникът.

 Треньорът Петър Касабов с медалистките Тайбе Юсеин (вдясно) и Евелина Николова.

„ Преломният миг беше доста къс. 2018-а година имах много тежка контузия на рамото, 2017-а бях оперирала другото рамо и си бях споделила, че в случай че отново би трябвало да се оперирам, е по-добре да се откажа. Тогава се появиха хора към мен, в частност персоналният ми треньор Мирослав Гочев, които ми вдъхнаха кураж, че мога да догоня олимпийския орден. До предходната година, когато всичко се отсрочи, имах дерзания в коя категория желая да се състезавам – тогава просто взехме решение, че ще опитвам горе, където България си има много класна състезателка. В края на 2020-а завоювах първото си републиканско, скоро по-късно и държавното – по-късно получих опция да се състезавам в европейската подготовка и си завоювах квотата. Подготовката ни за Олимпийските игри продължи с цялостни сили “, разяснява Николова, която победи с бронза в категория до 57 кг.

„ Общо взето се усещах малко по-освободена от предходната Олимпиада. Подготовката ни беше на макс, след такава подготовка, в случай че не се сборя, нямаше да бъда задоволена от себе си. Благодаря на персоналния ми треньор Петър Касабов и на президента Христо Маринов – претърпях тежка контузия и възобновяване продължи малко по-дълго, само че те бяха неразделно до мен от самото начало “, показа Юсеин, която сграбчи бронзовото отличие в категория до 62 кг.

„ Един представител в свободната битка, който се докосна до медалите, само че завършихме на пето място. Конкуренцията в тази категория е убийствена, знаете какъв брой тежък път извървяхме, с цел да си спечелим тази квота, приказвам за Георги Вангелов. На Тайбе й беше по-лесно да стане международна шампионка “, съобщи генералният секретар Валентин Райчев.

Маринов разяснява и представянето на мъжете в Токио. „ Свободният жанр, за жал, Вангелов беше на крачка от медала. Добра оценка, момчето се бори, даде всичко от себе си. Класиците много едва се показаха, макар че им бяха предоставени спаринг сътрудници и лагери. Относно промени, занапред ще се събираме управлението на Управителния съвет, когато му пристигна времето, ще бъдете известени “.

„ Мисля, че ще си починат двечките, ще го пропуснат това международно състезание, само че нищо не е затворено като поръчки. Мисля, че до 20 август би трябвало да се реши съставът за шампионата. Нека те се нарадват на триумфа, тъй като беше доста мъчно освен за тях, само че и за целия тим. Ще се откри метод да бъдем боеспособни с тима, както сме го потвърдили нееднократно. Според мен ще има някъде подмладяване, само че има и гладни за триумфи състезателки. На тази Олимпиада имаше право да вземат участие единствено 16 състезателки – доста елитни шампионки не съумяха да вземат участие в Токио “, добави Касабов във връзка идното международно състезание.

„ Всичко е още прясно. Нямаме информация някой да е тръгнал да се отхвърля, в случай че има, ще забележим кой е, ще проведем диалози – нямаме някой, който да е на пределна възраст да не може. Това са сложните моменти в спорта, когато тренираш цяла година и не успяваш. Всички са потвърдили, че са душевен мощни в този спорт и преодоляват сходни компликации. Японците са доста прецизна нация, в целия свят е по този начин, имаше си условие за носене на маски, ежедневни проби, мерене на температурата – организацията им беше на равнище и всичко беше наред, изключително като спечелихме два медала “, приключи Маринов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР