Отпадна тайната на осиновяването, решиха депутатите. Вече няма административни пречки

...
Отпадна тайната на осиновяването, решиха депутатите. Вече няма административни пречки
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Отпадна тайната на осиновяването

Отпадна тайната на осиновяването, взеха решение депутатите. Вече няма административни спънки осиновители и осиновени да получат информация за биологичния генезис на осиновения. Над 2 милиона души у нас непряко са наранени от тематиката за осиновяванията. Промените в Семейния кодекс плануват и да бъде построена единна осведомителна система, която ще облекчи процедурата по осиновяване. С близо 50% е намалял броят на осиновените деца за последните 10 години.

Преди днешния ден, Лилия Апостолова трябваше да потвърждава в съда " значими условия ", с цел да оправдае желанието си да познава своето биологично семейство. В нейната история обаче преди няколко години се намесила ориста и Българска национална телевизия:

" Предаване на Българска национална телевизия, споделих името на майка си, и сестра ми тъкмо тогава по някаква незнайна причина, отново е свише, колкото и събитията да крият и да попречват родственици от биологичен генезис, тя тъкмо в този миг е слушала предаването и ми писа. "

Промените в Семейния кодекс дават право на осиновените, навършили пълноправие да получат информация за произхода си без условия. Дават късмет и на Лилия да открие брат си:

" Това е такава победа освен на мен като осиновено лице, а на една огромна група от хора, които търсят и в този момент се надявам тази смяна да разреши на моя брат, за който аз нищо не зная, в случай че той знае, че е осиновен да стигне до мен. "

Опитите да се промени член 105 са от най-малко две десетилетия.

" Едно изречение в Семейния кодекс, което унищожава човешки ориси и което кара хиляди хора да търсят своя генезис не благодарение на закона, а благодарение на тв излъчвания, на Facebook групи или просто посредством рушвет. Кой има право да каже кое е значимо събитие? Има ли по-важно да знаеш от кое място произлизаш и за какво би трябвало да си болен, с цел да знаеш коя е майка ти и кой е татко ти? ", попита Христо Петров, вносител, народен представител от ПП-ДБ.

" Седем години ни лиши една толкоз значима тематика да пробие дневния ред на Народно събрание ", сподели Деница Сачева - вносител, народен представител от ГЕРБ-СДС.

Промените облекчават процедурата по осиновяване - посредством единна електронна система, която ще проработи от началото на 2025 година процесът се цифровизира. Огромен брой деца, настанени в приемни фамилии или обществена институция не могат да бъдат осиновени, макар че родителите им не демонстрират интерес към тях. Депутатите одобриха, в случай че повече от шест месеца родител не е изискал преустановяване на настаняването и връщане на детето, то да може да бъде осиновено.

" Изключително значимо е да се погрижим за децата, които са напълно принебрегнати от родителите си. Имаме деца, изоставени от родители се, които родители не могат да бъдат открити, които не могат да бъдат ангажирани даже да се откажат от тях и това е голям проблем, тъй като тези деца висят в нищото ", сподели Елисавета Белобрадова - народен представител от ПГ на " ПП-ДБ ".

Друга значима смяна е, че разсиновяването ще бъде допустимо единствено след решение на съда.

" Дори не е въпроса в административната процедура, а какви са събитията, заради които административен орган ще вземе това решение, тъй като би трябвало да бъдат извънредно съществени събитията, при които се случва разсиновяването ", сподели още Елисавета Белобрадова.

До средата на тази година в регистъра за цялостно осиновяване са вписани 964 деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР