Отпада времевото ограничение за подаване на сигнали към Националната агенция

...
Отпада времевото ограничение за подаване на сигнали към Националната агенция
Коментари Харесай

Отпада времевото ограничение за подаване на сигнали за злоупотреби към данъчните

Отпада времевото ограничаване за подаване на сигнали към Националната организация за приходите – това е записано в претекстовете към законопроекта за изменение на Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания.

С измененията се отстранява пречката да се образува произвеждане по сигнали, отнасящи се до нарушавания, осъществени преди повече от 2 г.  Така отпада правилото от член 9, т. 2 от закона, което постановяваше: " Не се образува произвеждане за подаването на сигнали за нарушавания, осъществени преди повече от две години ". Остава само ограничаването, отнасящо се до анонимни сигнали. Аргумент за това е, че в европейската инструкция не се планува период нито като изискване за предприемане на следващи дейности по подаването на сигнали, нито като изискване за отбрана.

Измененията са приведени в сходство с констатации на Европейската комисия (ЕК), съгласно които са нужни промени в част от наредбите на закона.

Друга смяна предлага увеличение на обсега на отбраната, тъй че от наредбите на закона да могат да се употребяват освен служащите и чиновниците, само че и доставчиците на услуги.

Друго предложение е при положение на устно докладване по телефона и посредством физически срещи субектите да имат право да документират устното докладване като създадат запис на диалога в дълготраен и възстановим тип. Сега законът планува опцията субектите единствено да сформират протокол.

Очакваните резултати от използването на закона са: обезпечаване на ефикасна отбрана на доста по-широк кръг от лица, които подават сигнали за нарушения; обезпечаване на ефикасен механизъм за бистрота и отчетността на органите на локална власт и локално самоуправление. Законопроектът е оповестен за осъществяване на публични съвещания за период от 14 дни. Датата на привършване е 23.1.2024 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР