Отпада предложението за увеличаване таксата в Синя зона от 2

...
Отпада предложението за увеличаване таксата в Синя зона от 2
Коментари Харесай

При пикови замърсявания на въздуха в София може да затварят „Синята зона”


Отпада предлагането за увеличение таксата в „ Синя зона ” от 2 на 4 лева при прогноза за замърсяване и въвеждане на нови ограничения, измежду които и опция за частична или напълно затваряне за паркиране в Синя зона и въвеждане на четни или нечетни номера на коли.

Това стана ясно на днешното съвещание на екокомисията на общината, на която беше дискутиран механизмът с оперативни ограничения при планирани превишения и превишения на нормите на фини прахови частици във въздуха на София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Йоана Христова, зам.-кмет по направление „ Зелена система, екология и земеползване ”, която взе участие в съвещанието на комисията, уточни главните нови моменти: Отпадат и предложенията за увеличение таксата в „ Синя зона ” при прогноза за замърсяване от 2 на 4 лева, както и предлагането за гратис паркиране в буферните паркинги. Въвеждат се нови ограничения, които да могат да бъдат изпълнявани дружно или поотделно. Зам.-кметът разясни, че се планува при прогноза за превишаване на фини прахови частици (ФПЧ) над 200 микрограма на куб. м. за два поредни дни: От една страна предоставяне на опция за затваряне на избрани карета на територията на Столична община, въпреки това частична възбрана за паркиране в Синя зона, от третата страна опция за изцяло затваряне на Синя зона, тъй че там да не може да се паркира. Въвеждане на четни или нечетни номера на коли, които да се движат в избрани региони, е друга допустима мярка. „ Също по този начин, сезиране органите на КАТ за усилване на инспекциите по отношение на техническата редовност на МПС-то. Знаете че част от тази техническа редовност в действителност е и системата за отработените газове. Новото предложение е, при осъществено превишение на 2 градски автоматизирани станции за 2 поредни дни, или на 4 от тях за един ден, да бъде също по този начин въвеждането на тези нови ограничения, плюс въвеждането на така наречен „ зелен билет ” на цена от 1 лева за един ден ”, сподели тя.

До петък се чакат оферти и от жители, които ще бъдат прегледани на идващото съвещание на комисия. Очаква се на съвещанието на СОС, на 25 януари да бъде утвърден финалният вид на механизма. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР