Отново стотици хиляди французи са на барикадите. Но този път

...
Отново стотици хиляди французи са на барикадите. Но този път
Коментари Харесай

Франция: бунтът на малкия човек


Отново стотици хиляди французи са на барикадите. Но този път митингите поради горивата са разнообразни. За какво е сегашният протест във Франция и кои са „ жълтите жилетки “?

Дългите, и понякога свързани с принуждение, митинги във Франция, както и продължителните общи стачки, не са необичайност за Франция. Много постоянно публичните и политически спорове в тази страна се вземат решение точно на улицата. Често. 
Редакцията предлага
Сегашните митинги на придвижването " жълти жилетки " обаче имат една специфичност: те не са инициирани от синдикатите или опозицията, а участниците в тях се самоорганизираха - най-много посредством обществените мрежи. Само за няколко седмици протестното придвижване накара стотици хиляди французи да излязат на улиците и да стачкуват против покачването на налозите върху горивата. И тъй като зад тях не стоят профсъюзите или партии, митингите съставляват съществено предизвикателство за управляващите, тъй като това прави протестиращите непредвидими. Нито една от деянията на неодобрение не се афишира авансово, и силите за сигурност мъчно могат да преценяват къде, по кое време и в каква бройка ще се появят стачкуващите.  

Кои са " жълтите жилетки "?

Едно от най-известните лица на митингите е Жаклин Муро. На 18 октомври 51-годишната Муро публикува видео във Facebook, в което приказва за " акция против водачите " и критикува остро плануваното повишение на екоданъка върху горивата. Тя упреква, че желае да трансформира водачите на дизелови коли в " дойна крава ". И всичко това, с цел да може да се купят нови принадлежности за Елисейския замък, или да бъде построен безценен басейн за президента. Над 6 милиона французи са гледали видеото и от този момент Муро е отпред на протестното придвижване.

Ако се има вяра на френските медии, зад митингите стои " дребният човек " - хората от селските региони на страната, които се усещат изоставени, споделя Айлин Келер от Германско-френския институт. Според нея това са хората, които живеят малко над екзистенцминимума, и които са прекомерно богати, за да получават държавна помощ, само че в същото време и прекомерно небогати, с цел да имат чувството, че живеят добре. Експертката за Франция обаче счита придвижването за доста по-пъстро, което проличава от всеобщите демонстрации в столицата Париж. " Мисля, че то съставлява необятен напречен прорез на френското общество ", споделя Келер.

Актуални анкети сочат, че три четвърти от французите считат сегашните протести за законни.

Какви са изгледите за триумф?

След първите митинги френският министър председател Едуар Филип съобщи в телевизионно изявление, че държавното управление е чуло посланието на стачкуващите, само че продължава да държи на покачването на налозите. А президентът Макрон изясни, че постоянно е мъчно човек да промени навиците си. Франция обаче щяла да създаде други форми на подвижност и да предизвиква прехода към различен тип превозни средства, които щадят природата. 

Жаклин Муро - лицето на придвижването " жълти жилетки "

По всичко проличава, че държавното управление не е склонно да отстъпи.  " С това то изпраща следното обръщение: вършим това, за което сме определени ", споделя Келер и допълва, че това ръководство е посочило, че е склонно да прави и дребни отстъпки. С тях то демонстрира, че се вслушва в гласа на народа. Като цяло обаче е малко евентуално в този момент улицата да принуди президента Макрон да отдръпна един закон, добавя Айлин Келер. 

Защо не стачкуват германците?

са високи и в Германия, но никой не стачкува. Според Дитер Рухт, откривател на културата на митинга, това се дължи от една страна на ръководството. " Във Франция ръководи едно стопански демократично държавно управление, и жителите сами би трябвало да се погрижат за вкарването в дневния ред на обществените тематики. В Германия това е грижа на социалдемократите, които вземат участие в съдружното държавно управление. " Много французи считат, че тяхното състояние ще се утежнява - това е основната настройка във Франция, където недоволството е доста по-силно в сравнение с в Германия ", споделя Рухт.

От друга страна специалистът вижда друга обосновка в митингите във Франция и в Германия: " Докато хората в Германия излизат на улицата, с цел да стачкуват на първо място за правата не жените или против нуклеарната сила, акцентите във Франция са свързани най-често с трудовия живот ", споделя той.

Отделно от това имаме и две разнообразни политически системи. Тази във Франция е по-неподатлива на импулси, тръгващи изпод, а разлика от Германия, където съществуват разнообразни открити канали за артикулиране на ползите. Във Франция недоволството нормално се натрупа дълго, до момента в който не се стигне до детонация. И това се случва точно на улицата, показва немският специалист.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР