Отношенията между САЩ и Саудитска Арабия са едни от най-важните

...
Отношенията между САЩ и Саудитска Арабия са едни от най-важните
Коментари Харесай

Петролната война между САЩ и Саудитска Арабия крие големи рискове

Отношенията сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия са едни от най-важните на планетата. Напоследък обаче те са и едни от най-неловките, написа Мат Игън за.

Гневни чиновници във Вашингтон дадоха обещание „ последици “, откакто ръководената от Саудитска Арабия  Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) внезапно понижи производството на „ черно злато “ по-рано този месец, повишавайки цените на бензиностанциите единствено няколко седмици преди междинните избори в Съединени американски щати.

Американските законодатели заплашват със стъпки, които до неотдавна бяха немислими, в това число възбрана на продажбата на оръжия на Саудитска Арабия и позволяване на Министерството на правораздаването да заведе дело против страната и други членове на ОПЕК за скрито съглашение.

Рияд беше заловен неопитен от жаждата за възмездие против американските политици. Сега саудитски чиновници загатват за отплата, в това число под формата на продажба на американски дълг – нещо,което може да провокира разтърсвания на финансовите пазари и действителната стопанска система.

Нито една от страните даже не се пробва да прикрие напрежението посред им. След като почитан саудитски чиновник загатна, че кралството е решило да бъде по-зрялата страна, върховен чиновник на Белия дом отговори, като сподели: „ Това не е някакъв гимназиален романс “.

Следващите ходове от двете страни са от сериозно значение. Ако тази десетилетна връзка се разпадне изцяло, това може да има големи последствия за международната стопанска система, да не приказваме за интернационалната сигурност.

„ Това е ново дъно. Виждаме утежняване на връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия от години, само че това е най-лошото им положение до момента “, сподели Клейтън Алън, шеф на Eurasia Group.

Провалената договорка

Напрежението сред двете страни идва в миг в сложен миг за Байдън, когато инфлацията и цените на бензина са високи.

След като се опита и не съумя да убеди ОПЕК да усили производството на нефт, президентът Джо Байдън се отметна от обещанието си от предизборната си акция за 2020 година да трансформира Саудитска Арабия в „ пария “ поради нарушавания на човешките права. Байдън посети Саудитска Арабия през лятото и даже се поздрави с пестник с престолонаследника Мохамед бин Салман.

След визитата американски чиновници са мислели, че са постигнали загадка договорка със Саудитска Арабия, с цел да усилят най-сетне доставките на нефт до края на годината, заяви „ Ню Йорк таймс “ тази седмица. Истината се оказа надалеч по-различна. Малко след срещата ОПЕК и нейните съдружници, известни дружно като ОПЕК+, усилиха производството на нефт с едвам 100 хиляди барела дневно - най-малкото покачване в историята си. Ходът беше общопризнат като „ пестник в лицето “ на администрацията на Байдън.

Това, което последва, беше още по-лошо. В началото на октомври ОПЕК+ разгласи проектите си да понижи производството на нефт с 2 милиона барела дневно – ход, който за малко увеличи цените на петрола и бензина във време на висока инфлация и вбеси американските политици.

„ Изглежда, че нито една от страните не схваща другата “, сподели Алън. „ Рияд подцени сериозността на реакцията на Съединени американски щати. И Съединени американски щати допуснаха, че има мълчешком съглашение “, добави той.

Изпълнителният шеф на Международната енергийна организация Фатих Бирол разказа този ход като „ невиждан “ и „ опасен “ в изявление за Си Ен Ен в четвъртък.

„ Когато международната стопанска система беше на ръба на световна криза, те взеха решение да покачат цените “, сподели Бирол.

Саудитски чиновник упреква Съединени американски щати в манипулиране на пазарите

Оттогава насам напрежението не е намаляло и публични лица от двете страни изостриха рецензиите си един към различен през последните дни. В показна за това преживелица почитан саудитски министър мина от отбрана на енергийната тактика на Байдън до рецензия против нея.

По време на конференцията на ОПЕК+ при започване на октомври, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман ал Сауд сякаш похвали решението на Байдън да освободи невиждани количества от стратегическия петролен запас на Съединени американски щати.

„ Не бих го нарекъл деформиране. Всъщност това беше направено в точния момент “, сподели тогава принц Абдулазиз пред кореспонденти.

Три седмици по-късно обаче същият този саудитски министър бе на по-различна позиция.

„ Хората изчерпват запасите си за изключителни обстановки, тъй като ги използваха като механизъм за манипулиране на пазарите, до момента в който същинската им цел беше да смекчат дефицита на доставки “, сподели министърът по време на конференция в Саудитска Арабия тази седмица. „ Въпреки това, мое обвързване е да изясня пред света, че загубата на ресурси може да стане мъчителна през идните месеци “, добави той.

ОПЕК е непопулярна

Рискът е напрежението да се трансформира в цикъл на възмездие, който подкопава международната икономическа непоклатимост.

Законодателите в САЯ ускориха апелите си за приемане на законодателство за възбрана на картелите за рандеман и експорт на нефт (НОПЕК), което ще даде право на Министерството на правораздаването да преследва страните от ОПЕК на антитръстови учредения. Въпреки че НОПЕК не е оригиналност, наподобява по-възможно в този момент, в сравнение с когато и да било в близкото минало. Eurasia Group прави оценка на 30% вероятността за приемането на законопроекта в сегашния му тип и на 45% тази за одобрение на негова смекчена версия.

Законодателите освен са смутени, само че и осъзнават, че ОПЕК не е изключително харесван от гласоподавателите.

„ Това е известна мярка. Американските настроения са антисаудитски. Сега това носи вътрешнополитическа изгода на американските политици “, сподели Карън Йънг, старши откривател в Центъра за световна енергийна политика на Колумбийския университет. „ Налагането на несъгласие на НОПЕК ще бъде по-трудно, в сравнение с в предишното “, добави тя.

Може ли Саудитска Арабия да се отърве от американския дълг?

Саудитска Арабия може да отговори на наказания от Вашингтон със лични фрапантни стъпки, които да разпалят още повече спора.

Саудитски чиновници предизвестиха зад затворени порти, че кралството може да продаде държавни облигации на Съединени американски щати, в случай че Конгресът одобри НОПЕК, заяви „ Уолстрийт джърнъл “ тази седмица, цитирайки осведомени източници.

Като най-малко продажбата на американския дълг би основала неустановеност на пазарите в рисков миг. Спешната ликвидация би повишила лихвите на Министерството на финансите, дестабилизирайки пазарите и повишавайки разноските за заеми за фамилиите и бизнеса.

Разбира се, личните притежания на Саудитска Арабия ще бъдат ощетени при такава незабавна ликвидация.

Според данни на Министерството на финансите Саудитска Арабия държи към 119 милиарда $ дълг на Съединени американски щати, което я прави 16-ият максимален собственик на американски държавни облигации в света.

Друг риск е, че Саудитска Арабия, която е де факто водачът на ОПЕК+, може да отстрани спомагателни доставки от международните петролни пазари, или най-малко да не да реагира на бъдещи скокове на цените, до момента в който Западът продължава да глоби Русия.

По-нататъшното ограничение на доставките от ОПЕК ще увеличи цените на бензина и ще утежни инфлацията, увеличавайки и без към този момент високите опасности от криза.

Всичко това изяснява за какво цялостното раздробяване на връзките сред Съединените щати и Саудитска Арабия е последното нещо, от което нежната американска стопанска система се нуждае сега.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР